Sport

A csodatévő Lourdes-ból indult a Tour tizennyolcadik szakasza

A belgák nemzeti ünnepén Wout van Aerttól, a Jumbo-Visma belga kerekesétől sokan reméltek csodát. Ő maga is. Hiszen már nyolcszor nyert szakaszt 2019 óta a Tour de France országúti kerékpáros versenyen. No de a mai Lourdes és Hautacam közötti 143,5 kilométeres táv a maga újabb pireneusi hegyi befutójával kemény dió volt.

A csodatévő Lourdes-ból indult a Tour tizennyolcadik szakasza
Giulio Ciccone (középen) a Girón is nyert egy szakaszt, és pár napja az Alp d’Huezen is élen hajtott
Fotó: AFP/ Marco Bertorello

A 18. etapnak vágott neki csütörtökön az egyre fogyatkozó mezőny, amely a csodatévő zarándokhelyről, Lourdes-ból indult, viszont a hegyen végződött. Három nagyobb kapaszkodót kellett megmászni, az elsőt, a Col d’Aubisque-et Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) érte el leghamarabb, és ezzel bejelentkezett a hegyi hajrákban legtöbb pontot elérőnek járó pöttyös trikóért, amelyet ez idő tájt Simon Geschke (Cofidis) hord a maga 64 pontjával, de már Cicconénak is 61 gyűlt össze, és hátravolt a napból még két hegy.


Így nézett ki a hegyi pontverseny ekkor:

1. Simon Geschke (Cofidis), 64 ponttal
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), 61
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), 52
4. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), 46
5. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), 46
6. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty Gobert), 39
7. Neilson Powless (EF Education-EasyPost), 37
8. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 37

Eközben egy baleset borzolta a kedélyeket, amelyet egyértelműen két médiamunkást szállító jármű okozott. Őket kizárták a továbbiakból, a földre kerülő szenvedő fél, Jack Bauer (BikeExchange-Jayco) karját pedig bekötötték.

Objektum doboz

Szemben a 109 Tour de France történetében már hetvenötször szerepelt Col d’Aubisque-kel, a következő emelkedő a ritkán sorra kerülők közt van. Érthető, a Col de Spandelles nem nagy kihívás, csak 1378 m magas. Egy tizenhármas élboly küzdött érte, olyanok, mint a már emlegetett Van Aert, valamint a két Trekes, Ciccone és Mollema.

A Kannibál becenévre hallgató belga azonban úgy döntött, ez a tíz pont neki jár, és be is gyűjtötte, mögötte Thibault Pinot és D. F. Martinez szerzett még pontot.

Az üldözőknél meg az történt, hogy az összetett győzelemre esélyes Tadej Pogacar egyre-másra kóstolgatta a sárga mezes Jonas Vingegaardot (Jumbo-Visma), megpróbálta leszakítani, de ő nem hagyta magát. Ennek az lett a vége, hogy a kétszeres Tour-győztes szlovén Pogacar elszámította a lejtmenetet, és meglátogatta az árkot. Mire felállt és tovább tekert, hat másodperc hátránya volt Vingegaardhoz képest, aki – láss csodát! – egyszerűen megvárta ellenfelét.

Ez aztán a ritkán látott fair versenyzés!

Az 1520 méter magasan lévő hautacami célt az előző hegyen élen álló trió támadta leghamarabb, kétperces előnyük elégnek látszott a szakaszgyőzelemhez. Pinot leszakadt, kétszereplőssé vált az élboly, és egy percre feljött rájuk a sárga mezes különítmény. Hét kilométerrel a cél előtt azonban már csak harminc másodperc volt a fór. Még bármi is lehetett volna. 

Öt kilométerrel a vége előtt Vingegaard utolérte istállótársát, Van Aertot, Martinez is kipurcant, a kérdés az volt, van-e jumbós csapatutasítás, hogy a belga a dánt segítse, vagy ha erősebb, mint Vingegaard, megnyerheti-e a szakaszt. De láttuk, nem kellett szólni, Van Aert kihajtotta magát a napra, és Vingegaard ellépett. Ráadásul egyre többet adott az összetettben második Pogacarnak.

Az utolsó kilométeren aztán megcsinálta az emblematikus hegyen, amit csak nagyon kevesen, sárga trikóban tudott szakaszt nyerni a dán Jonas Vingegaard. Ráadásul úgy, hogy be is áldozott másodperceket azzal, hogy bevárta a bukott riválist. Előnye az összetettben szinte behozhatatlan immár.

Eredmények:

18. szakasz, Lourdes-Hautacam, 143,5 km, hegyi befutó:

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 3:59:50 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 1:04 perc hátrány
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:10 p h.
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:54 p h.
5. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) 2:58 p h.
   

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 71:53:34 óra
2. Pogacar 3:26 perc hátrány
3. Thomas 8:00 p h.

Pénteken a Castelnau-Magnoac és Cahors közötti 188 kilométeres sík etap és két negyedik kategóriás emelkedő vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.

Kapcsolódó írásaink