Sport

Győzött Pogacar, de nem csökkent a hátránya

A címvédő szlovén Tadej Pogacar nyerte hegyi befutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen a dán Jonas Vingegaard megőrizte magabiztos előnyét összetettben.

Győzött Pogacar, de nem csökkent a hátránya
Harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelte Tadej Pogacar az idei Touron
Fotó: AFP/David Stockman

Az elmúlt két Touron győztes Pogacar két csapattársat vesztett a keddi szakaszon: a gyomorproblémákkal küszködő spanyol Marc Soler időtúllépés miatt, míg eddigi legfontosabb hegyi segítője, a pöttyös trikót korábban kétszer elhódító lengyel Rafal Majka egy technikai probléma okozta combsérülés miatt szállt ki. A belga Tim Wellens koronavírus-fertőzés miatt adta fel a viadalt.

Az így 144 főre zsugorodott mezőnyre szerdán a Saint-Gaudens-ból induló 130 kilométeren egy második és három első kategóriás emelkedő várt, utóbbiak közt a hegyi befutó a Peyragudes-ön.

Az emelkedők és a magas tempó folyamatosan rostálta a sárga trikós csoportját, amely sorra fogta be a szökevényeket. Az utolsó előtti hegyen a címvédőt segítő amerikai Brandon McNulty szakított le mindenkit, csak Vingegaard és Pogacar maradt vele, utolsóként a harmadik helyen álló, 2018-as nyertes brit Geraint Thomas maradt le.

Pogacar még a csúcs előtt támadott, ezt Vingegaard visszaverte, és mivel a lejtmenetben együtt maradtak, a döntés az 1580 méter magasan fekvő célig vezető 8 kilométer hosszú, 7,8 százalék átlagmeredekségű Peyragudes-re maradt.

McNulty a szurkolók sorfala között egészen az utolsó 300 méterig vezetett az idei francia körverseny két legerősebb bringása előtt, és előbb Pogacar, majd Vingegaard indult meg. Végül a szlovén versenyző bizonyult gyorsabbnak – ezzel idei harmadik, pályafutása kilencedik Tour-etapsikerét aratta –, ám csupán a négy másodperc időjóváírással csökkentette hátrányát a végig higgadt dán éllovas mögött.

A több mint kétperces hátránnyal, negyedikként célba érő Geraint Thomas fontos lépést tett az összetett harmadik helyének megszerzésért.

Kapcsolódó írásaink