Sport

Első szakaszgyőzelmével a sárga trikót is megszerezte Vingegaard a Touron

Hatalmas, kegyetlen hajrával Jonas Vingegaard nyert meg Tour de France országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, sikerével a dán hegyimenő összetettben is átvette a vezetést.

Első szakaszgyőzelmével a sárga trikót is megszerezte Vingegaard a Touron
Vingegaard - csapata egész napi kiváló munkáját megkoronázva - megnyerte a fordulatokban és izgalmakban bővelkedő, rendkívül nehéz szakaszt
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A három hetes körverseny egyik legnehezebb, mintegy 4000 méter szintemelkedésű szakasza nagyon megvallatta a mezőnyt. A meredek emelkedők mellett a magas hőmérséklet - a rajtnál 29 fokot mértek - is rostálta a kilencperces előnyt kidolgozó élcsoportot és a mezőnyt is: leszakadása után feladta a versenyt a Giro d'Italián is szerepelt, a visegrádi nyitóetapot megnyerő Van der Poel is.

Az összetett esélyesei közül hatvan kilométerre a cél előtt négyen maradtak együtt: a legutóbbi két kiírásban diadalmaskodó, most is sárga trikós Pogacart sorozatos támadásokkal tette próbára a Jumbo-Visma két társkapitánya, Vingegaard és a háromszoros Vuelta a Espana győztes szlovén Primoz Roglic, valamint a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas az idei Tour legmagasabb pontjáig vezető emelkedőn. A szurkolók sorfala között előbb a kolumbiai Nairo Quintana, majd Jonas Vingegaard támadott. Utóbbival bár akart, nem tudott menni a hegy alján még mosolygó Pogacar, aki tőle még nem látott módon megrogyott, ezt kihasználva sorra hagyták ott az ellenfelei.

A tavaly összetettben második Vingegaard - csapata egész napi kiváló munkáját megkoronázva - megnyerte a fordulatokban és izgalmakban bővelkedő, rendkívül nehéz szakaszt, amely pályafutása első háromhetes etapsikere.

„Ez hihetetlen, meg van az első szakaszgyőzelmem és a sárga trikó is. Köszönöm a csapatomnak, mestermunkát végzett. Tavaly második lettem, most harcolni fogok az első helyért Párizsig” – nyilatkozta a 25 esztendős dán, aki 2 perc 51 másodpercet adott Pogacarnak. Második helyre Bardet lépett fel összetettben, hátránya több mint két perc Vingegaard mögött. Pogacar a harmadik helyre csúszott vissza, Thomas a negyedik, míg Quintana nagyot előrelépve az ötödik.


Kapcsolódó írásaink

Erődemonstráció sárgában

ĀA pihenőnap után Dunkerque-ből, a dűnék templomából – immár francia terepen – folytatódott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny a negyedik szakasszal.