Sport

A válogatottat és a Ferencvárost is irányítja Varga Zsolt

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) a Ferencváros vezetőedzőjét, Varga Zsoltot nevezte ki a férfi válogatott szövetségi kapitányának. Elődje, Märcz Tamás hétfőn közös megegyezéssel távozott a posztról, miután a hazai rendezésű világbajnokságon hetedik helyen végzett az együttessel.

A válogatottat és a Ferencvárost is irányítja Varga Zsolt
Vári Attila, az Magyar Vízilabda-szövetség elnöke (b) és Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya
Fotó: MH/Purger Tamás

Vári Attila, az Magyar Vízilabda-szövetség elnöke jelentette be sajtótájékoztatón, hogy a szervezet elnöksége Varga Zsoltot nevezte ki szövetségi kapitánynak, a párizsi olimpia végéig.

Hozzátette, hogy a Ferencváros vezetőedzői feladatait is ellátja majd a szakember a most következő szezon végéig.

„A magyar válogatott számára a legfontosabb cél a párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanakkor a stratégiánk része a fiatalítás is, ezt a folyamatot most fel kell gyorsítani – hangsúlyozta Vári Attila. – Bízom benne, hogy az olimpián és az elkövetkezendő időszakban a történelmi hagyományainknak megfelelő eredmények születnek majd a férfiválogatott részéről. Köszönjük a Ferencvárosnak a konstruktív hozzáállást, a megállapodás értelmében az utolsó klubmérkőzés után Zsoltnak az MVLSZ rendelkezésére kell állnia. Szűk az idő, közeleg az Európa-bajnokság, minél előbb el kell kezdeni a felkészülést és Zsoltnak meg kell neveznie a stábját” – fogalmazott az elnök.

Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya
Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya
Fotó: MH/Purger Tamás

Varga Zsolt köszönetet mondott a szövetség vezetésének a felkérésért, egyúttal klubcsapatának is, amiért az edzői pályán minden lehetőséget biztosított számára az elmúlt években.

„Szeretném megköszönni a Fradinak a lehetőséget, minden mélypontot és csúcspontot megélhettem a klubnál, mindig megadták a munkához szükséges támogatást. Ahogyan ismertek, munkamániás vagyok, a legszívesebben már most ott állnék a parton, síppal a számban. Egy biztos, a következő időszak jelmondata a munka, munka, munka, fejlődés, fejlődés lépésről lépésre lesz. A legfontosabb, hogy minél előbb megnevezzem a keretet, a játékosok megkapják azt a nyugalmat, amire szükségük van a munkához. Nyakunkon az Eb, nem késlekedhetünk” – fogalmazott a férfiválogatott új szövetségi kapitánya.

Varga Zsolt: A következő időszak jelmondata a munka, munka, munka, fejlődés, fejlődés, lépésről lépésre
Varga Zsolt: A következő időszak jelmondata a munka, munka, munka, fejlődés, fejlődés lépésről lépésre
Fotó: MH/Purger Tamás

Az 50. születésnapját idén márciusban ünneplő Varga Zsolt játékosként Sydney-ben olimpiai bajnok lett, az 1998-as perth-i világbajnokságon ezüstérmes volt, kétszeres Európa-bajnok (1997, 1999), kétszeres Eb-ezüst-, egyszeres bronzérmes, kétszeres Világkupa-győztes.

Edzőként a Ferencvárosnál kezdett dolgozni, 2013 óta a felnőttcsapat vezetőedzője. Mindent megnyert a csapattal, a hazai bajnoki címek mellett kétszeres Euro Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes (2019), a legutóbbi sorozatban harmadikként zárt csapatával a BL-ben.

Kapcsolódó írásaink