Sport

A csapat maradt, a kapitány távozik

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöksége az ülésén meghallgatta Bíró Attila és Märcz Tamás szövetségi kapitányi beszámolóját a világbajnoki szereplésről. A testület jóváhagyólag tudomásul vette, hogy a férficsapat szövetségi kapitánya közös megegyezéssel távozik.

A csapat maradt, a kapitány távozik
A gyenge vb-szereplésért Märcz Tamás lett a bűnbak
Fotó: waterpolo.hu

A magyar férfi vízilabda válogatott csak a hetedik helyen végzett a három héttel ezelőtt véget ért, hazai rendezésű világbajnokságon, és az elért helyezés mellett a teljesítményével, valamint a játékával is többször csalódást okozott.

A torna után Märcz Tamás jelezte, hogy vállalja a felelősséget a történtekért.

Vári Attila, a szövetség elnöke elmondta, hogy a sportág kiemelkedően eredményes múltja miatt az elvárások is magasabbak, így ami más sportágakban elismerésre méltó, az a vízilabdában már magyarázkodásra adhat okot. 

A budapesti vb-t követően az MVLSZ elnöksége a szövetségi kapitánnyal egyetértésben úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi olimpián való eredményes szerepléshez a tervezettnél gyorsabb ütemű megújulásra van szükség, hogy megfelelő választ lehessen adni a nemzetközi élmezőny változásaira.

A játékosként 2000-ben olimpiai bajnok 48 éves szakember 2017-től vezette a válogatottat, amellyel tavaly, a tokiói olimpián bronzérmet szerzett. A csapat a 2017-es budapesti rendezésű vb-n ezüstérmesként végzett, míg 2019-ben Kvangdzsuban negyedik lett. Elmaradt a várakozásoktól a 2018-as barcelonai Európa-bajnokságon, amelyen nyolcadikként zárt, de azt követően két hónappal Berlinben megnyerte a világkupát, valamint a 2020-as, ugyancsak budapesti kontinenstornán is az élen végzett.

Az MVLSZ elnöksége szerdai ülésén foglalkozik a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltésével.

Kapcsolódó írásaink