Sport

Fradisták soha be nem hegedő sebei

Történelmi emlékekkel terhelt párharcot kezd ma 20 órától a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a második selejtezőkörben. Az ellenfél a pozsonyi Slovan, amelynek szurkolói harminc évvel ezelőtt az ottani kommandósok segítségével, brutálisan rátámadtak a zöld-fehérek híveire az akkori BEK-mérkőzésen.

Fradisták soha be nem hegedő sebei
Politikai ügy lett az esetből. A Magyar Hírlap akkori címlapja
Fotó: MH Archív

Három évtizeddel ezelőtt – természetesen – a Magyar Hírlap is beszámolt a történtekről: „Másfél órával a találkozó előtt újabb csatára került sor. Fekete álarcos, szlovák rohamosztagosok szemmel látható ok nélkül rátámadtak a részegen, dülöngélve, de viszonylag normálisan viselkedve a stadion bejáratai felé haladó ferencvárosi szurkolókra.

Ebből kisebb tömegverekedés kerekedett, az arcukat eltakaró rohamosztagosok gumibottal és gázsprével kergették a zöld-fehérbe öltözött fiatalokat. Többüket utolérték, brutális módon megverték, majd elfutottak. (…) Óriási füttykoncert fogadta a pályára lépő Ferencvárost, a két hatalmas szurkolótábor nagy hangulatot varázsolt a stadionba.

Eközben a kommandósok – mint kiderült, olyan sorkatonák, akik ötszáz koronát kaptak azért, hogy négy órán keresztül csak a Fradi-szurkolókat őrizzék – a stadionban is folytatták működésüket. A helyükön nyugodtan ülő, álló ferencvárosiak szektorához vonultak, és azt egész egyszerűen kiürítették úgy, hogy kiverték onnan a szurkolókat. A közönség pedig hergelte a különítményeseket… Aztán átvonultak a stadion másik végébe, a másik Fradi-táborhoz. (…)

Folytatódott az igazi háború. A Slovan-szurkolók dobálni kezdték a Fradi-tábort, mire a kommandósok ismét elözönlötték a szektort, húszan elkaptak egy embert, és őt ütlegelték, társai ölben vitték ki a stadionból. (…)

A találkozó után a stadionból kivonuló ferencvárosi szurkolókat megint inzultálták a helyi rendőrök. Ok nélkül megint verni kezdték őket, vízágyúkkal kergették szét a zöld-fehérbe öltözött szurkolókat, a végén pedig a lovasrendőröket is bevetették. A városból kivezető utakon öklömnyi kövek és betört ablakok, ablakkeretek jelezték az összecsapások nyomait.”

A visszavágóra mindössze egyetlen szlovák szurkoló jött el Budapestre, a mérkőzés cseppet sem volt izgalmas, a 4–1-es hazai győzelem után a Slovan a budapesti 0–0-val, 4–1-es összesítéssel simán továbbjutott.

Ugyanakkor a mérkőzésnek élénk politikai utóélete lett, Boross Péter akkori belügyminiszter, későbbi miniszterelnök kritizálta a magyar rendőrséget, amely kizárólag szakmai kérdésnek tekintette az ügyet.

A szlovák kommandósok fellépését úgy minősítette: „Szükségtelen, indokolatlan és megtorló jellegű roham volt, és azért kerülhetett rá sor, mert a normális, szabályos rendőri erők előtte, ha okuk volt rá, akkor azt a személyt, azt az egy-két személyt kölcsönösen, bármelyik drukkertáborról legyen szó, nem távolították el.”

Kapcsolódó írásaink