Sport

Önbizalmi válságban Chris Froome

A Reuters hosszabb írást szentelt – miközben ma már a tizenhatodik szakaszt teljesítik épp a profi kerékpárosok – a négyszeres Tour-győztes, kétszeres olimpiai bronzérmes Chris Froome-nak.

Önbizalmi válságban Chris Froome
Az elmúlt három évben az utolsó öt hónap volt az egyetlen időszak, amikor megszakítás és fájdalom nélkül tudott dolgozni
Fotó: Getty Images

A helyzet az, hogy nagyon hosszú ideje a legapróbb sikert se sikerült elérnie a brit kerékpárosnak, aki önbizalma maradékát igyekszik összecsipegetni, de hisz még abban, hogy a súlyos 2019-es edzésbalesete óta kátyúba került karrierje újra felívelhet.

Anno 53 km per órás sebességgel szállt bele a falba a Critérium de Dauhpiné időfutama előtti pályabejáráson, eltört a nyaka, a combcsontja, a csípője és néhány bordája. Veszített két liter vért. Csoda, hogy túlélte.

Az Israel-Premier Tech istállóhoz igazolt Froome visszatérésére sokáig kellett várni, és mire nagyjából újra formába lendült, a koronavírus azonban átírta a versenynaptárt. Aztán meg csak nem sikerült semmi. De az idén azonban mintha látszana a fény az alagút végén, a múlt héten az ikonikus Alpe d'Huez-i hegyi emelkedőn a 12. etapon már versenyben volt a szakaszgyőzelemért.

Az eredmény így nézett ki. 12. szakasz, Briancon-Alpe d'Huez, 165,5 km, hegyi befutó:
1. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 4:55:24 óra
2. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 48 másodperc hátrány
3. Chris Froome (brit, Israel-Premier Tech) 2:06 perc hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 2:29 p h.
5. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:23 p h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
7. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) a. i.

Az interjúban, amelyet a hétfői szünnapon adott Froome sok mindenről beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt három évben az utolsó öt hónap volt az egyetlen időszak, amikor megszakítás és fájdalom nélkül tudott dolgozni.

„Semmi sem tart vissza. Továbbra is javulást látok, és amíg ezeket a javulásokat látom, folytatni fogom a munkát. Nem tudom, meddig fogok eljutni, elérem-e a régi szintemet, de az biztos, hogy olyan keményen fogok dolgozni, amennyire csak tudok.”

Froome utolsó győzelmét 2018-ban aratta, akkor megnyerte a Giro d'Italiát, és már nem fiatal, 37 éves, de sok támogatója hisz még benne. Pedig tavaly alig sikerült eljusson a párizsi célig. Ám felesége, Michelle és az edzője, Paulo Saldanha meg a csapata folyamatosan motiválták, és talán azt lehet mondani, az önbizalma ugyan megingott, de a fejlődés látható jelei majd visszaadják.

A kieső évekért persze nem kárpótolják.

Kapcsolódó írásaink

Erődemonstráció sárgában

ĀA pihenőnap után Dunkerque-ből, a dűnék templomából – immár francia terepen – folytatódott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny a negyedik szakasszal.