Sport

Tarolnak otthon az amerikai atléták

A vártnál is nagyobb az amerikai fölény a eugene-i atlétikai világbajnokságon, amelyen az eddig megrendezett 15 döntőben a hazai versenyzők hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szereztek, míg a táblázaton második Etiópia és harmadik Lengyelország összesen hármat-hármat.

Tarolnak otthon az amerikai atléták
Erős érmesek: Joe Kovacs, Ryan Crouser és Josh Awotunde
Fotó: AFP/Patrick Smith


 

A házigazda amerikaiak összesen kilenc érmet, közte négy aranyat szereztek a világbajnokság vasárnapi versenynapján, ez rekord a vb-k történetében. Férfi súlylökésben az amerikaiak külön csatát vívtak az érmekért, az olimpiai bajnok Ryan Crouser 22,94 méterrel nyert a címvédő Joe Kovacs (22,89) és az egyéni csúcsot elérő Josh Awotunde (22,29) előtt. Rajtuk kívül csak a negyedik helyezett, új-zélandi Tom Walsh dobta túl a 22 métert.

„Nagyon különleges élmény a szülőföldemen versenyezni – nyilatkozta a világcsúcstartó Crouser. – Emlékszem, hogy 12 éves koromban dobtam először ezen a pályán, amelyen most első világbajnoki aranyérmemet nyertem. Örülök, hogy részese lehettem az amerikai súlylökés legnagyobb sikerének. Már régóta beszélünk a hármas sikerről, most megcsináltuk. Gratulálok Joe Kovacsnak, aki fantasztikusan versenyzett, mint mindig. Joshnak is csodálatos éjszakája volt. Remek volt a hangulat, ez egy olyan este, amit soha nem fogok elfelejteni.”

Kettős hazai siker született 110 méteres gátfutásban, amelynek döntőjében csak öten értek célba. Az olimpiai bajnok jamaicai Hansle Parchment a bemelegítésnél combsérülést szenvedett, az amerikai Devon Allent korai rajt miatt kizárták, a barbadosi Shane Brathwaite pedig a hatodik gátban megbotlott, és nem tudta befejezni a versenyt. A hazai közönség hangosan tiltakozott Allen kizárása miatt, aki 0,099 másodpercen belül hagyta el a rajtgépet, mindössze egy ezredmásodperccel hamarabb, mint ahogy a szabályok ezt megengedik.

A rajt előtti feszült hangulat sem zavarta meg Grant Holloway-t, aki végig vezetve 13.03 másodperccel megvédte a világbajnoki címét. Honfitársa, Trey Cunningham ért másodikként a célba (13.08), a bronzérmes a spanyol Asier Martínez lett egyéni rekorddal (13.17). „Ez az izgalom, ez a légkör, amit szeretek. Ez az első világbajnoki aranyam itthon, ezért nagyon különleges számomra” – mondta a 24 éves Holloway, aki a tizenegyedik amerikai győztes volt 110 méteres gátfutásban a 18. világbajnokságon.

A női rúdugrás eredményhirdetésekor is két amerikai versenyző állhatott fel a dobogóra, az olimpiai bajnok Katie Nageotte 485 centivel nyert, mert elsőre ugrotta ezt a magasságot, míg honfitársa, Sandi Morris másodikra. Morris az örök vesztes, sorrendben harmadszor lett ezüstérmes világbajnokságon. „Ez az ezüstérem mindennél jobban fáj – mondta Morris –, mert úgy gondoltam most rajtam a sor, végre nyerhetek. De nem adom fel, jövőre még keményebben fogok küzdeni az elsőségért.”

Először nyert két érmet női dobószámban az Egyesült Államok atlétája, női kalapácsvetésben Brooke Andersen a világ idei legjobb eredményével győzött (78,96) a kanadai Camryn Rogers (75,52) előtt, míg a győztes honfitársa, Janee Kassanavoid 74,75 méterrel lett bronzérmes.

Kapcsolódó írásaink