Sport

Koronázók a Farkasok ellen

Szombaton este, hat órai kezdettel tartják a fővárosi Új Hidegkuti Nándor Stadionban a magyar amerikaifutball-liga döntőjét, a XVI. Hungarian Bowlt, amelyben a tavalyi évhez hasonlóan, ismét a Budapest Wolves és a Fehérvár Enthroners csap össze.

Koronázók a Farkasok ellen
A Wolves fiatal irányítója, Tóth Levente nagy kihívás előtt áll
Fotó: MAFSZ

Korlátozott számban még kaphatók jegyek a XVI. Hungarian Bowlra, a magyar amerikai foci éves, legnagyobb eseményére. A liga döntő mérkőzésén a hétszeres hazai bajnok Budapest Wolves és a címért harmadik alkalommal bejelentkező Fehérvár Enthroners csap össze egymással. A két csapat tavaly már találkozott – a székesfehérvári First Fielden –, akkor párharcukból a Farkasok kerültek ki győztesen.

A Kovács István vezetőedző irányította Wolves eddig tíz alkalommal szerepelt a Hungarian Bowlban, ebből hétszer nyert is. A 2022-es szezont ugyanakkor nem kezdték igazán jól, hiszen előbb kikaptak a fővárosi rangadón a Cowbellstől, majd a Sharks és a Steelers elleni győzelmek után az Enthronerstől is, ráadásul hazai pályán. A rájátszásban aztán újra a Kolomposokkal kerültek össze, ezúttal viszont győzelem és továbbjutás lett a vége.

Az is fontos nehezítő körülmény lehet, hogy kezdő irányítójuk, Bencsics Márk a szezon folyamán megsérült, így Tóth Leventének kell helytállnia a döntőben is, ahogy tette azt a bajnokság jelentős részében. Érdemes viszont figyelni az elkapó Czirók Mártonra, aki hat meccsen hat touchdownt hozott össze, és ezzel a legeredményesebb az egész mezőnyben, Hegedűs Máté interceptionjei pedig már két meccset is eldöntöttek.

Rashad Still elkapói képességeiben most is bízhat az Enthroners
Rashad Still elkapói képességeiben most is bízhat az Enthroners
Fotó: MAFSZ

Ami a fehérváriakat illeti: az Enthroners a HFL-éra második vidéki bajnoka, amely szisztematikus építkezésének köszönhetően 2019-ben felülhetett a kiemelt osztály trónjára, akkor az ukrán Kijev Capitals ellen sikerült megszerezniük a bajnoki címet. A Koronázóknak az idei lesz sorozatban a harmadik bajnoki döntőjük, ezen kívül az osztrák bajnokságban, és a CEFL-kupában is finalisták.

Az elmúlt két szezonban egyetlen vereségük volt, igaz, az éppen a mostani ellenfél ellen tavaly, a tizenötödik Hungarian Bowlon. Az alapszakaszban négy mérkőzésen négy győzelmet aratott, és egy parázs elődöntőt játszott Jamie Hill mester csapata. A sikerekben fontos szerepe van a megállíthatatlannak tűnő támadósoruknak.

Új irányítójuk, Christopher Merchant érkezése nagyot dobott az offense teljesítményén, hiszen ezerháromszáz yard felett zárt, és tizenhétszer találta meg az endzone-ban társait. Bízhatnak még legjobb elkapóik: Rashad Still, Willem Vancompernolle, Rendessy Bálint és Tóth Nándor teljesítményében is.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség közleménye szerint a mérkőzés a MAFSZ YouTube-csatornáján, illetve a HFL TV-n is követhető lesz élőben, szombaton este, hat órától. A stadion kapuit fél ötkor nyitják ki, a meccs előtt beiktatják a magyar amerikai futball Hall of Fame 2021-es évfolyamának két tagját is, Cseperkáló Pétert és Piros Krisztiánt.

Kapcsolódó írásaink

Repkednek a milliók az amerikai futballban

ĀAz amerikai profi sportok történetének legnagyobb összegű adásvételéről állapodott meg egymással a Denver Broncos amerikaifutball-klub jelenlegi tulajdonosa és a vevő, a Walton-Penner család, amely 4,65 milliárd dollárt fizet a csapatért