Sport

Ki korán kel, atlétikát lel

Pénteken kezdődik az egyesült államokbeli Eugene-ben az atlétikai világbajnokság, amelyen 192 ország 1900 sportolója indul, közte két magyar, a kalapácsvető Halász Bence és a többpróbázó Krizsán Xénia.

Ki korán kel, atlétikát lel
Nyolcvan méteres dobással Halász Bence érmes lehet
Fotó: AFP/Ben Stansall

Az atlétika magyar kedvelőinek korán kell kelniük, vagy nagyon későn lefeküdniük, ha kíváncsiak a világ legjobbjainak éremcsatáira. A kilencórás időeltolódás miatt a délelőtti selejtezők magyar idő szerint 18 órakor kezdődnek, míg a délutáni program éjfél után, kettő órakor.

Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogyha az egyetlen éremesélyes atlétánk, Halász Bence bekerül a kalapácsvetés szombati döntőjébe, akkor az szokatlan időpontban, délben kezdődik, itthon 21 órakor.

A nagy érdeklődéssel várt férfi 100 méter döntője vasárnap hajnalban, 4 óra 50 perckor lesz. Ezen nem indulhat Afrika leggyorsabb vágtázója, Ferdinand Omanyala, mert nem kapta meg időben az amerikai vízumot.

A 26 éves kenyai vágtázó tavaly szeptemberben 9.77 másodpercre javította a férfi 100 méter Afrika-csúcsát, előtte Tokióban – első kenyaiként – elődöntőt futott az olimpián, idén pedig megnyerte az Afrika-bajnokságot.

Az egyre szigorúbb doppingellenőrzés miatt ugyan sok világcsúcsdöntés nem várható, pedig a rekordjavító jutalma 100 ezer dollár. Az aranyérmesek pénzdíja 70 ezer, az ezüstérmeseké 35 ezer, a bronzérmeseké 22 ezer dollár, a győztes váltók tagjai pedig 80 ezren osztoznak. A világbajnokság összdíjazása több mind nyolcmillió dollár.

Kapcsolódó írásaink

Kis csapatból lehet nagyobb jövőre

ĀEgy hét múlva kezdődik az atlétikai világbajnokság az Egyesült Államok-beli Eugene-ben, ahová mindössze két magyar versenyző utazik, a hétpróbázó Krizsán Xénia és a kalapácsvető Halász Bence.