Sport

Koldusból lett világsztár a Barca új szerzeménye

Ő lehet a Barcelona legdrágább nyári vétele

Noha aláírt szerződés még nincsen, minden érdekelt megerősítette, Raphinha, a brazil válogatott 25 éves szélsője a Leeds Unitedtől a Barcelonához igazol. A tervek szerint ma érkezik Barcelonába, s a következő napokban elutazik új társaival az Egyesült Államokba. Ő lesz a Barca legdrágább nyári igazolása. De ki is Raphinha?

Koldusból lett világsztár a Barca új szerzeménye
Raphinha kiválóan futballozott a Leedsben, remek játékával hívta fel magára a Barca figyelmét is
Fotó: AFP/Oli Scarff

A teljes neve Raphael Dias Belloli, 1996. december 14-én született Porto Alegrében, Rio Grande do Sul államban. A születési hely és a gyerekkor fontos: elképzelhető, hogy az akkor hétéves kisfiúnak mit jelentett 2004-ban részt venni az addigra már világbajnok, a világ legjobbjai közé sorolt szupersztár, Ronaldinho születésnapi partiján otthon, Porto Alegrében.

Raphinha édesapja és nagybátyja ismerte a mindig mosolygó Ronaldinhót, innen a kapcsolat. Ám immár Raphinha nagyon büszkén emlegeti, ő is jó barátságba került „Dinhóval” – akit immár követ abban, hogy ő is a Barcelona játékosa lesz.

Ám az út addig nem volt sima. Édesapja zenész volt, nagy szenvedéllyel és kevés fizetős megrendeléssel. Egy favelában, a brazil nyomortanyák tipikus kunyhójában egyetlen hálószobán osztozott a család, a szülők, a két fiúgyerek és a háziállatok. Raphinha arról nem álmodhatott, hogy olya helyre járjon futballozni, ahova busszal lehet csak eljutni. Időnként még koldulni is kényszerült.

A futball jelentette számára a kitörés lehetőségét. Az Imbituba csapatában kezdett játszani, nem kellett sem a Gremiónak, sem az Internacionalnak, Porto Alegre két világhírű csapatának. Közben részt vett különböző, úgy nevezett varzea tornákon, amelyeken az elmondások szerint a hazai szurkolók gyakran a mérkőzések előtt az öltözők közelében zaklatják az ellenfél játékosait, puskalövések dördülnek a poros és homokos agyagos pályákon, erős a hőség, nincs háló a kapun, s a csapatoknak esetenként még mezre sem futja, félmeztelenül játszanak. Raphinha a felnőtt korhoz közeledve súlyosan megsérült, egy ideig csak otthon tudott edzeni, ám tehetsége sok nehézségen átsegítette.

Deco, a portugálok brazil származású Eb-ezüstérmes játékosa, a Barcelona csillaga fedezte őt fel, közreműködésével igazolt húszévesen a Vitoria Guimaraeshez, Portugáliába. Másfél év után, 2018 nyarán a Sporting CP-hez igazolt, Lisszabonba. Ott kötött jó barátságot Bruno Fernandessel, aki ma már a Manchester United játékosa, s aki örült volna annak, ha Raphinha a Vörös Ördögökhöz igazol.

De a brazil szélső a maga útját járja. Így tett 2019-ben is, amikor a francia Rennes-hez igazolt, klubrekordot jelentő 21 millió euróért. Szinte ugyanezért az összegért lépett tovább tizenöt hónappal később a Leeds Unitedhez, Marcelo Bielsa játékosa lett. A híres argentin mester keze alatt élete formájába lendült, más kérdés, hogy aztán Bielsát menesztette a klub.

Ám Raphinha a második yorkshire-i idénye végén hosszú időre belopta magát a klub híveinek a szívébe: góljával benntartotta a Leedset az élvonalban, s ezzel nagyon sok pénzt keresett a klubnak. Az Elland Roadon mindenki akarta, hogy maradjon, de azt is sejteni lehetett, hogy a Barca, a Chelsea vagy a Manchester United ajánlatával nem fog tudni versenyezni a klub.

Raphinha immár brazil válogatottként, reménybeli világbajnoki résztvevőként igazol Barcelonába, vételára a bónuszokkal együtt megközelítheti a 65 millió eurót is. Ő a Barca harmadik nyári szerzeménye a dán Andreas Christensen és az elefántcsontparti Franck Kessie után.

Kapcsolódó írásaink

Lewandowski újra a Bayernben

ĀA Bayern Münchennél orvosi vizsgálaton vett részt a lengyel csatárklasszis, ám azért korai lenne, ha a bajor klub hívei reménykedni kezdenének a maradásában

Ronaldónak továbbra is családi gondjai vannak

ĀCristiano Ronaldo nem utazott el a Manchester United gárdájával a thaiföldi és ausztráliai túrára. Ezt alkalmasint felfoghatjuk biztos jelzésnek arra, hogy távozik, ellenkező esetben a klub még sérülten is magával vitte volna