Sport

Sir Mo Farah igaz története

A négyszeres olimpiai bajnok futó a BBC-nek arról beszélt, hogy gyerekkorában valójában illegálisan került Szomáliából Nagy-Britanniába. Nem igaz szinte semmi abból, amit korábban mesélt magáról. A világsztár története holnap, szerdán kerül adásba a brit tévében.

Sir Mo Farah igaz története
Mo Farah
Fotó: AFP/Martin Bureau

Nem nyolc-, hanem kilencéves volt, és nem az apukája után küldték Londonba a szomáliai kisfiút, akit ma úgy ismerünk, hogy Mo Farah, sőt: Sir Mo Farah. Az igazságot a The Real Mo Farah című dokumentumfilmből tudhatjuk meg, amelyben a lovaggá ütött 39 éves atléta részletesen feltárja a szebb élet reményében tett utazás előzményeit és a gyerekkorát, amely korántsem volt felhőtlen. Idegenek segítségével, illegálisan került a szigetországba. A BBC előzetesen elárul pár dolgot az alkotásról.

Mo Farah igazi neve Hussein Abdi Kahin, Észak-Szomáliában született, és a szülei nem éltek sosem az Egyesült Királyságban. Eleinte nagyon rosszul bántak vele, egy házaspárnál élt, akiknél házi szolgaként dolgozott, innét egy tanár, bizonyos Alan Watkinson mentette ki, és ő volt az is, aki segített beadni a brit állampolgársági kérelmet. Az előzményekhez tartozik, hogy négyéves korában megölték az édesapját a polgárháborúban, és szétesett a család.

Őt elvették az anyjától, és később illegálisan Angliába vitték. Egy helybéli nő azt ígérte, minden jó lesz, és ne lepődjön meg, ott majd Mohamednek fogják hívni. A kisfiú elhitte, hogy ez így is lesz, csak akkor lett rossz sejtelme, amikor a nő házában – még Szomáliában – elvették a papírjait, a családtagok elérhetőségének adatait feltüntető cetlit, és az utóbbit a szeme láttára darabokra tépték…

Farah a feleségének, Taniának is csak jóval a 2010-es esküvőjük után mesélt el pár dolgot, akinek gyanús lett a sok hiányzó láncszem. Hamarosan az egész világ megtudhatja, hogyan lett Mo Farahból brit világsztár.

Objektum doboz

A londoni és riói olimpia 5 és 10 ezer méteres síkfutásának hőse manapság is a brit atlétika ikonja, akinek a története sokakat érdekelhet. Kíváncsiak vagyunk, kitér-e az anyag arra, hogy miként úszta meg a doppingolást amellett az amerikai Alberto Salazar mellett, aki 2019-ben belebukott a versenyzői manipulálásába és tiltott szerekkel való felkészítésébe.

Mindenesetre Mo Farah még a botrány kirobbanása előtt otthagyta a Salazar-csoportot, és önállóan kezdett dolgozni. Hogy ezért vagy sem, de a 2021-re halasztott tokiói olimpiára Mo Farahnak nem sikerült kvalifikációt szereznie. Viszont nem hagyott fel az atlétikával, elkezdett az utcai maratoni, félmaratoni versenyek felé kacsingatni.

Kapcsolódó írásaink

Iramfutókkal a szintidőért

ĀKét olimpián duplázott és nyert négy aranyérmet a hosszútávfutó brit Mo Farah, aki visszavonult, de most 10 000 méteren visszatérne a rekortánra