Sport

Nem léphetett volna orosz jégre az ukrán olimpiai bajnok

Leváltották Viktor Petrenkót az Ukrán Műkorcsolya Szövetség (UFSF) alelnöki tisztségéről, mert az elmúlt héten részt vett egy orosz jégrevüben Szocsiban.


Nem léphetett volna orosz jégre az ukrán olimpiai bajnok
Viktor Petrenko (középen) a látványos jégrevüben
Fotó: AFP/Alexander Vilf

A látványos show-t az orosz Tatyana Navka olimpiai bajnok jégtáncos szervezte, aki a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak a felesége. Az Insidethegames.biz honlap beszámolója szerint az ukrán szövetség vezetését felháborította az 53 éves olimpia bajnok, Petrenko részvétele, s közleményében hangsúlyozta: „Az egykori sportoló meghozta szégyenletes döntését a véres háború ellenére, amelyet Oroszország ötödik hónapja folytat Ukrajna ellen. Az agresszor által megölt és megkínzott békés ukránok ezrei, köztük több száz gyermek, a városaink és falvaink elleni hatalmas rakétatámadások, teljesen lerombolt emberek otthonai nem akadályozták Viktor Petrenkót abban, hogy az orosz Szocsiban szerepeljen ennek a szörnyű háborúnak a híveivel.”

Az Odesszában született Petrenko három téli olimpián szerepelt, 1988-ban Szovjetunió, 1992-ben Független Államok Közössége, 1994-ben pedig Ukrajna színeiben. Legnagyobb sikerét Albertville-ben érte el, amikor műkorcsolyában aranyérmes lett, majd a világbajnokságot is megnyerte.

„Viktor az egyik legjobb ember, akit ismerek, abszolút tiszta, tisztességes ember” – kommentálta a leváltását Tatyana Taraszova, a világhírű orosz műkorcsolyaedző.

Kapcsolódó írásaink

Az Orosz Rakéta vágyálma

ĀAlekszandra Truszova történelmet szeretne írni, és komolyan foglalkoztatja a négyes ugrások koronázatlan királynőjét, hogy a műkorcsolyázók – nők és férfiak – között ő legyen az első, aki ötfordulatost mutat be a jégen