Sport

Az Orosz Rakéta vágyálma

Az orosz Russia Times olykor elérhető weboldalának sportoldalán arról írnak, hogy az Orosz Rakéta becenevű (ez azért elég bizarr most a háború árnyékában) Alekszandra Truszova történelmet szeretne írni, és komolyan foglalkoztatja a négyes ugrások koronázatlan királynőjét, hogy a műkorcsolyázók – nők és férfiak – között ő legyen az első, aki ötfordulatost mutat be a jégen.

Az Orosz Rakéta vágyálma
Tokiói csalódása után újabb kihívást keres Alekszandra Truszova
Fotó: AFP/ Sputnik

A tizenhét éves junior világbajnok, pekingi olimpiai ezüstérmes nem a levegőbe beszél. Számos rekord fűződik már így is a nevéhez, miközben a művészi előadásban is sokat fejlődött a négyéves kora óta műkorcsolyázó, rjazanyi születésű sportolónő.

Az újabban lángvörös hajú Truszova az első nő, aki sikeresen adott elő quadra toe loopot, több mint húsz csúcsot jegyez, és világrekorder abban is, hogy az idei Európa-bajnoki és olimpiai kűrjében már öt (!) különböző négyfordulatos ugrás szerepelt. Pekingben nem sikerült mind tökéletesre, de anyagerősségben a Nemzetközi Korcsolyaszövetség adatbázisa szerint az övé minden idők legtöbb pontot érő kűrje (177,13 pont) és összetett pontszáma (251,73).

Más kérdés, hogy ezzel a téli olimpián csak a második lett, megelőzte őt a rövid programban eredményesebb honfitársnője, Anna Scserbakova.

„Ötfordulatos? Miért ne. Nagyon szeretném megtanulni. Ha sikerül rájönni a nyitjára, én akarok lenni az első a világon, aki bemutatja a quintuplét” – nyilatkozta a Waction YouTube csatornán. Truszova rettentően motivált, de nehezen emészti meg, hogy ilyen gyakorlattal sem tudott első lenni (az igazság az, hogy Eteri Tutberidze és Szergej Dudakov tanítványának rövid programját különösen alulpontozták Pekingben, így a negyedik helyről sok esélye nem is maradt az aranyéremre).

Azt mondta, az ötféle quadra után nincs más hátra, mint szintet lépni, és megcsinálni az ötöst. Nathan Chent, az amerikaiak férfi olimpiai bajnokát épp Pekingben kérdezte a Slate magazin, hogy mit gondol az ötfordulatosról. Azt felelte, szívesen látná bárkitől, de szerinte annyira sérülésveszélyes lenne a jégre érkezés, hogy nem éri meg betanulni. Hát most egy orosz nő, Alekszandra Truszova bejelentette, ez minden vágya.

Kapcsolódó írásaink