Sport

Orosz–ukrán jégtáncos kettős a magyar vb-sikerért

Zajlik a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság. Oroszok és fehéroroszok nélkül. Őket kitiltották. A kínaiak meg csak nem vesznek részt. Pont olyan is! A francia Montpellier-ben kisebbek és finoman szólva is gyengébbek a mezőnyök. Párosban például csak 14 kettős indult, s az amerikai Alexa Knierim, Brandon Frazier kettős 43 (!) év után szerzett az Egyesült Államoknak vb-aranyat.

Orosz–ukrán jégtáncos kettős a magyar vb-sikerért
Az Alexa Knierim és Brandon Frazier kettős simán nyert a foghíjas mezőnyben
Fotó: AFP/Pascal Guyot

Vannak magyar színekben indulók is. A férfiaknál az orosz születésű, Gór-Sebestyén Júlia által edzett Vlasenko Aleksandrt neveztük. A jégtáncban Ignateva Mariia és Szemko Danijil neve mellett láthattuk a kis magyar zászlót. Különös ízt ad az ő fellépésüknek, hogy Mariia Oroszországban született (2003), míg Danijil Ukrajnában (2000), azon belül Odesszában látta meg a napvilágot.

Két ma egymással háborúban álló országban. És pénteken mégis tudtak együtt mozogni, egymás kezébe kapaszkodni. Az átpolitizált sportvilágban még nem kapcsoltak odafent, hogy megtiltsák azon orosz sportolók versenyzését, akik a honosításnak nevezett trükk révén egy más nemzet kedvéért és persze egyéni érdekből is (hiszen esetleg nem fértek volna be hazájuk válogatott keretébe) nem orosz színekért versenyeznek.

A 17 éves Vlasenko Aleksandr a rövidprogramban az utolsó, 29. lett, a kűrt már nem mutathatta be. Vele kapcsolatban mondta még a verseny előtt Vardanjan Gurgen, a magyar szövetség műkorcsolya ágazatának örményországi születésű sportigazgatója, már az is hatalmas eredmény, hogy tizenegy év után újra van magyar férfiversenyző a világbajnokságon.

A tavaly egymásra talált fiatal magyar jégtánckettős jól mutatkozott be, igaz, végül a ritmustáncban huszonkettedikek lettek, ma a kűrben akár előrébb is léphetnek. A magyar csapat tagja volt még Láng Júlia, aki a 31. helyen zárt.

Mindeközben az oroszok ma és holnap Szaranszkban, otthon versenyeznek – magukban. Az indulók közt olimpiai és világbajnokok. Az érdeklődők az orosz egyes csatorna (1tv.live) programján meglelhetik a versenyt.

Kapcsolódó írásaink