Sport

Tizenkilencedik vb-érméért fut Allyson Felix

Öt milliméter miatt nem indulhat távolugrásban a venezuelai Yulimar Rojas a eugene-i világbajnokságon

A hétvégén befejeződött vizes világbajnokságoz hasonlóan a július 15-én kezdődő atlétikai világbajnokságon is az Egyesült Államok sportolóinak kiemelkedő sikere várható.

Tizenkilencedik vb-érméért fut Allyson Felix
Az esélyes amerikai vegyesváltó tagjaként rajtolhat Allyson Felix a kedvenc, eugenei-i pályáján
Fotó: AFP/Getty Images/Patrick Smith

Az amerikaiak 49 érmet nyertek vízben a magyarországi vébén, és 151 fős atlétacsapatuk – köztük kilenc vb-címvédő és 29 tokiói dobogós – is több tucat medált szerezhet hazai pályán, az eugene-i világbajnokságon.

Tovább gyarapíthatja gazadag érmegyűjteményét a tizedik világbajnokságára készülő Allyson Felix, aki a 4×400-as vegyes váltóban rajtolhat, miután a válogatónak számító amerikai bajnokságon hatodik lett 400-on.

A 36 éves futónak az oregoni csúcsesemény lehet az utolsó nagy nemzetközi versenye, mivel már korábban bejelentette, hogy az év végén befejezi sikeres pályafutását. Felix hét olimpiai aranyéremmel és 12 vb-elsőséggel rendelkezik, a tavalyi to­kiói olimpián a 400 méteren nyert bronzzal és a 4×400-as váltóval szerzett arannyal összesen 11 ötkarikás érem büszke tulajdonosa. Egyben ő lett minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétája, és csak a finn Paavo Nurmi előzi meg 12 medállal. A nemzeti rekordot viszont ő tartja, mivel Tokióban a második helyre szorította Carl Lewist, aki tíz ötkarikás érmet – kilenc aranyat, egy ezüstöt – gyűjtött.

A házigazdák csapatából hiányozni fog Sha’Carri Richardson, mivel az elmúlt év egyik legjobb női sprintere 100-on és 200-on is gyengén szerepelt a bajnokságon. A 22 éves atléta a tavalyi olimpiai válogatón 10.86-ot futott 100-on, később azonban marihuánahasználat miatt eltiltották, így To­kióban már nem rajtolhatott.

Csak egy számban, hármasugrásban indulhat a eugene-i világbajnokságon Yulimar Rojas, a női hármasugrás venezuelai világcsúcstartója, mert kiderült, hogy szabálytalan cipőben ugrotta meg 6,93 méteres kvalifikációs eredményét távolugrásban.

A hármasugrás kétszeres címvédője, to­kiói olimpiai bajnoka távolban júniusban, egy spanyolországi versenyen teljesítette a vb-szintet, de a nemzetközi szövetség szerint hármasugró cipőt viselt, ami szabálytalan. Rojas később szerette volna a megfelelő cipőben is teljesíteni a szintet, de sérülése megakadályozta ebben. „Tudjuk, ez csalódás a versenyzőnek és szurkolótáborának, de már alig várjuk, hogy láthassuk őt hármasugrásban Oregonban, és hogy mindkét számban kvalifikálja magát a 2023-as, budapesti világbajnokságra” – áll a nemzetközi szövetség közleményében. Távolban 20, hármasban 25 milliméter a sportcipő megengedett talpvastagsága.

Kapcsolódó írásaink

Menekülés a győzelembe

ĀA 22. fedettpályás atlétikai világbajnokságon több számban izgalmas csatákban dőlt el az érmek sorsa Belgrádban