Sport

Akad, aki még Dover fehér szikláit is átnevezné

Minek kell ahhoz történnie, hogy fényjátékkal az angol futballválogatott középcsatárának képét vetítsék ki, nagyjából tízszeres nagyításban Dover fehér sziklájára? Ráadásul az alany nem is Harry Kane, hanem Ellen White. Igen, egy Európa-bajnokság kell, amely ma kezdődik Angliában.

Akad, aki még Dover fehér szikláit is átnevezné
Légi csata a júniusi holland–angol barátságos meccsen Lynn Wilms és Lauren Hemp között
Fotó: AFP/NurPhoto/MI News

Anglia 1996-ban rendezett férfi Eb-t, akkor a Football’s coming home, a Labdarúgás hazatér volt a szlogen. Bő negyedszázaddal később, amikor Európa tizenhat legjobb női csapata randevúzik tíz stadionban, ilyen zengzetes jelmondat nincsen – viszont a Snaptrip, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb utazási irodája kampányt kezdett azért, hogy az országnak a turizmus szempontjából fontos szimbólumát, a doveri fehér sziklákat (angolul The White Cliffs of Dover) a torna három és fél hetére nevezzék át The Ellen White Cliffs of Dovernek.

A tornán ezúttal is tizenhat csapat lép pályára, az első szakaszt a négy négyes csoport mérkőzései jelentik. Ennek végeztével nyolc csapat marad talpon, július 20-tól ezek küzdhetnek tovább a kontinensbajnoki címért. Bátran kijelenthető – figyelemmel a női labdarúgás kivételesen dinamikus fejlődésére –, hogy minden idők legszínvonalasabb női Ebje következik. Kiegyensúlyozott a mezőny, amelynek fele joggal pályázik legalább az elődöntőre. (Ki számolt legutóbb dán–osztrák elődöntővel?)

Anglia az egyik esélyes, de nem a legnagyobb. Eddigi legjobb szereplése az Európa-bajnokságokon a 2009-es ezüstérem, legutóbb, 2017-ben elődöntős volt a „háromoroszlános” csapat. De még nagyobb a spanyol válogatott, amelynek nagyon jó a sorsolása, bomba meglepetés lenne, ha nem jutna a döntőbe. E két csapaton kívül a hollandok és a svédek juthatnak – a papírforma szerint – a legmesszebbre, a németek az utóbbi időben mintha visszaestek volna. Nem lesz ott soraikban Marozsán Dzsenifer, aki áprilisban elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a szerbek elleni világbajnoki selejtezőn. (Magyar résztvevője így is lesz a tornának, mégpedig a játékvezetői asszisztensek között Vad Anita. Nincs tudomásunk arról, hogy lenne még egy olyan testvérpár a világon, amelyből a fiú, Vad II István a férfiak, a lány, Anita pedig a hölgyek labdarúgó Európa-bajnokságán működött-működik közre asszisztensként.)

Egy női Eb kapcsán kevés nagyobb hibát lehet elkövetni annál, minthogy összevetjük a férfiak futballjával, de azt nem árt látni: a női labdarúgás viharos sebességű fejlődése nem vonatkoztatható el attól, hogy a legsikeresebb és leggazdagabb férfi klubok, óriási pénzeket invesztálva, részt vállalnak a női labdarúgásban is. Immár itt is a Premier League és a La Liga a legerősebb, a benevezett 368 (16x23) játékosból 228 az angol (67), a német (55), a spanyol (38) az olasz (37) és a francia (31) élvonalban játszik. A legtöbb játékost a Juventus és a Barcelona (15-15) adja, megelőzve a Bayernt, a Chelsea-t és a Wolfburgot. De az első tízben van még az Arsenal, a Manchester City, a Lyon, a PSG és a Real Madrid is. (A mérkőzéseket az M4 közvetíti.)

Kapcsolódó írásaink

Először játszik Kazahsztánban a Fradi

ĀMa délután megkezdődik a Ferencváros újabb nyári menetelése, amelynek remélhetően a Bajnokok Ligája főtáblája lesz a végállomása. Az első ellenfél a kazah Tobol

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom