Sport

Világcsúccsal aranyérmesek a rendezők

Beugróként is kiváló házigazda volt Magyarország, amely a japán Fukuoka halasztása után február elején vállalta el, hogy megrendezi a tizenkilencedik vizes világbajnokságot.

Világcsúccsal aranyérmesek a rendezők
A magyar érmesek, középen Milák Kristóf (öltönyben) és Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: MH/Katona László

Szerencsére a két aranyérmet nyerő úszó, Milák Kristóf nem vett részt a szervezésben, rendezésben, így az pontosan és hibátlanul sikerült. A pillangókirálynak nevezett háromszoros világbajnok ugyanis több mint húsz percet késett a világbajnokságot lezáró sajtótájékoztatóról, nem tudván, hogy a pontosság a királyok udvariassága.

A majdnem félórás várakozás után elkezdődhetett a vb értékelése, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy csodálatos, izgalmakkal teli két hét van mögöttünk. „Köszönöm a kormánynak, hogy a nehéz helyzetben gyorsan és jól reagált, az elmúlt két hét ezt bizonyítja. Soha senki nem látott még olyat, hogy négy és fél hónap alatt egy ilyen eseményt bárki meg tudott volna rendezni. Újfent bizonyítást nyert, hogy ha összefogunk, akkor bármi sikerülhet.”

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) igazgatóságának tagja úgy fogalmazott: egész Budapest és Magyarország történelmet írt az elmúlt két hétben azzal, hogy sikeresen meg tudta rendezni beugróként a világbajnokságot. Az államtitkár kiemelte, hogy az eseménynek a sportolókkal együtt több mint tízezer látogatója volt, mindez 77 ezer vendégéjszakát jelentett, ami a koronavírus-járvány után különösen jót tett a hazai turizmusnak.

„Mivel a 2017-es vb-re két év alatt minden szükséges létesítmény elkészült, így most semmit nem kellett felépítenünk ahhoz, hogy házigazdái lehessünk a rendezvénynek. Budapestnél pedig csak Budapest jobb, ezt bizonyítja, hogy a FINA elnöke a 2019-es kvangdzsui vb után nem mondta azt, hogy az volt minden idők legjobb vb-je, nálunk viszont 2017-ben és most is kijelentette ezt” – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke elsősorban azért mondott köszönetet, hogy a szervezőbizottság elnöke lehetett, illetve kiemelte, hogy a szövetségre számos fontos feladat és verseny vár még az évben. „Nincs időnk ünneplésre, mert következik az ifjúsági, majd a római felnőtt Európa-bajnokság és az országos bajnokságok. Sok tehát a teendőnk.”

Méltó befejezése volt a férfi vízilabdatorna izgalmas döntője a 19. vizes világbajnokságnak a margitszigeti Hajós Alfréd-uszodában, ahol a spanyol válogatott visszavágott az olaszoknak a három évvel ezelőtti vereségért. Tizenhárom év után újra ötméteresek döntöttek, a büntetőpárbaj csak a hetedik körben dőlt el, amelyben a spanyolok cserekapusa, Eduardo Lorrio hárította Giacomo Cannella lövését (15–14). A spanyolok 1998 és 2001 után történetük során harmadszor nyertek világbajnokságot.

Érmes vélemények

Milák Kristóf háromszoros világbajnok: „Volt bennem kétely, amikor kiderült, hogy Magyarország rendezi a világbajnokságot. A hazai vb felfokozott elvárása persze terhet is jelent, de próbáltam kizárni ezt, csak a felkészülésre, majd a versenyzésre összpontosítottam. A felkészülésemet betegségek akadályozták, nem tudom, ha nem hagyok ki, mire lettem volna képes. Lehet, hogy ez majd a római Európa-bajnokságon kiderül.”


Rohács Réka, az ezüstérmes nyíltvízi úszóváltó tagja: „Nagyon jól kezdődött számunkra a vb, hiszen a váltónk esélytelenként második lett. Öt kilométeren azt tippeltem, hogy tizenötödik leszek, annyi is lettem. Lehet, hogy bátrabban kellett volna jósolni. A huszonöt kilométeres versenyre úgy mentem, mint a kivégzésemre. Aztán nemhogy túléltem, de nyolcadik lettem.”

Keszthelyi Rita, az ezüstérmes vízilabda-válogatott csapatkapitánya: „Az utóbbi négy évben minden világversenyen bekerültünk a legjobb négy közé, az itthoni világbajnokságon sikerült előbbrelépni. Fantasztikus élmény volt érezni a szurkolóink szeretetét, amely az érmünket aranyra szépíti.”

Gurisatti Gréta, az ezüstérmes csapat tagja: „A felkészülés alatt volt egy kétórás kondiedzés egy ablaktalan, meleg teremben Veszprémben. Nagyon izzadtunk, szenvedtünk, majd következett az úszás, utána pedig egy edzőmeccs az ausztrálokkal. Kapitányunk, Bíró Attila azt mondta, hogy ez egy világbajnoki döntős edzés volt. Ilyen nehéz úton, de eljutottunk a fináléba.”

Köszönjük, Magyarország!

A FINA elnöke: Visszatérünk!
A FINA elnöke: Visszatérünk!
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Huszein al-Muszallam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kuvaiti elnöke a világbajnokság záróünnepségén beszédében kiemelte: „Sajnáljuk, hogy búcsút veszünk Budapesttől, mert a főváros és Magyarország tökéletes helyszín volt. A létesítmények csodálatosak voltak, és nagyon barátságos fogadtatásban részesültünk. Szeretném megköszönni a magyar kormánynak, Budapestnek, a hatóságoknak, hogy ilyen rövid idő alatt meg tudták rendezni ezt az eseményt. Köszönjük, hogy megrendezték a valaha volt legjobb vizes világbajnokságot! Nagyszerű hír, hogy öt év múlva visszatérünk. Köszönjük a vendégszeretet és a kemény munkát. Köszönjük, Magyarország!”

Kapcsolódó írásaink