Sport

Keszthelyi: Nem félünk az amerikai csapattól

Tizenhét év után újra világbajnoki döntőt játszhat ma este (20 óra, M4 Sport) a magyar női vízilabda-válogatott, amely az elődöntőben, kiélezett, nagy csatában 13–12-re legyőzte a holland együttest a Margit-szigeti Hajós Alfréd uszodában.

Keszthelyi: Nem félünk az amerikai csapattól
Remekül védekezett, és két gólt is dobott Keszhelyi Rita
Fotó: MH/Purger Tamás

„Megtanultunk elődöntőt nyerni, az elmúlt évek tapasztalatait használtuk fel, a játékosok beépítésével, az elveszített elődöntők tanulságaival” – nyilatkozta Keszthelyi Rita, a magyar válogatott csapatkapitánya, aki tizennégy éve vár arra, hogy világbajnoki-döntőt játszhasson. S valóban, együttesünk nem görcsösen, hanem végre felszabadultan játszott, s így a kiélezett helyzetekben sem veszítette el a fejét. A mérkőzés legjobbjának megválasztott Magyari Alda nyolc lövést védett, a legfontosabb az utolsó volt, amikor tíz másodperccel a vége előtt fölé tolta Simona van de Kraats bombáját, s így megakadályozta a hollandok egyenlítését.

Mivel együttesünk a nyolc emberelőnyös helyzetből csak három gólt szerzett, ezért döntő volt, hogy Leimeter Dóra nemcsak bátran vállalkozott, hanem pontosan is célzott, négyszer volt eredményes. „Nagyon kemény küzdelem volt a medencében – nyilatkozta Leimeter – mindenki kiadott mindent magából, a végén már a szívünk és a közönség buzdítása vitt előre. Boldog vagyok, hogy a több elveszített elődöntő után végre nyertünk,  s győzelemmel tudtuk megajándékozni a szurkolóinkat. Az amerikaiak ellen nyomás nélkül játszhattunk; nem lesz teher a vállunkon. S fel kell használnunk az elmúlt két hét pozitív energiáját, amivel a döntőbe jutottunk.”

A magyar válogatott – amely a 2013-as barcelonai bronzérem után lesz újra dobogós világbajnokságon – legutóbb 2005-ben Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával a gárda éppen ma esti ellenfelünket, az amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel története második vb-aranyát. Azóta az amerikai válogatott a női vízilabda uralkodója lett, megnyerte a legutóbbi három olimpiát és világbajnokságot is.

Jelenlegi formájukról sokat elárul, hogy azt az olasz csapatot, amelytől együttesünk a csoportkörben 10–9-re kikapott, az elődöntőben 14–6-ra győzte le. Az amerikaiak világbajnokságon legutóbb  a 2015-ös, kazanyi torna csoportkörében az olaszoktól szenvedtek vereséget. A magyarok ugyanakkor a tokiói olimpia csoportkörében 10–9-re legyőzték a világ legjobbjait. „Nem félünk az amerikai csapattól, mi vagyunk itthon. Ismerjük őket, gyakoroltunk együtt. Kamatoztatni tudjuk, hogy az olim­pián legyőztük őket” – mondta bizakodva Keszthelyi a nagyon nehéz vizsga előtt. Bíró Attila és csapata is elszánt: „ Nekünk már megvan az érem, ez egy extra érzés, de ezzel nem fogunk megelégedni” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Az olasz válogatott megvédheti a címét a spanyolok elleni férfi döntőben


A negyeddöntőben a magyar férfi válogatottat kiverő olasz csapat 11–10-re legyőzte a görög együttest az első elődöntőn. Marco del Lungó ezúttal is remekül védett, s döntő szerepe volt 14 védésével abban, hogy az olaszok újabb lépést tettek a címvédésért. A mérkőzés hajrájában 11–9-nél a görögök Doce pofonja miatt ötméterest lőhettek, majd egy eladott labda után majdnem kiegyenlítettek.

Az olasz válogatott eddig hétszer jutott vb-döntőbe, négyszer győzött. A másik elődöntőben a spanyolok sokkal bátrabban és pontosabban lőttek – a horvátok a támadójátéka ezúttal nem volt hatékony – ezért 5–3-as félidő után kiütés lett, 10–5-re nyertek. Az olimpiai címvédő szerb válogatott 10–7-re legyőzte Montenegrót, így vasárnap az ötödik helyért játszhat. A Magyarország-Egyesült Államok mérkőzés lapzártánk után fejeződött be.
(SM)

Kapcsolódó írásaink

Még lehet magyar–szerb, de nem a döntőben

ĀCsalódottan távozott a hatezer néző a Hajós Alfréd-uszodából, mert hiába buzdították kedvenceiket, a magyar férfi vízilabda-válogatott 11–10-es vereséget szenvedett a címvédő olaszoktól a világbajnokság negyeddöntőjében