Sport

A bronzérmes Gálicz Péter a nagymamának üzent: Megcsináltam!

Minden elismerésünk nemcsak a negyvenegy versenyzőnek – akik több mint öt óra alatt leúsztak 25 kilométert –, hanem a rendezőknek, a versenybíróknak, az edzőknek és a szurkolóknak, akik rekkenő hőségben végigkövették a maratoni viadalt a budakalászi Lupa-tavon.

A bronzérmes Gálicz Péter a nagymamának üzent: Megcsináltam!
Gálicz útban a dobogó felé
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Még nézni is hosszú, nemhogy leúszni ezt a távot, ezért is volt a kívülállóknak meglepetés, hogy a versenyzők nem félájultan szálltak ki a huszonhét fokos vízből, hanem például a harmadiknak célba érkező Gálicz Péternek még viccelődni is volt ereje. „Mindenki jól van?” – kérdezte a parton állóktól, majd később elmondta: „Számomra is meglepetés ez az érem, előzetesen a hatodik-nyolcadik helyezésben reménykedtem. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki akár itt, a helyszínen, akár a televízió előtt végignézte ezt az öt órát. A nagymamámnak pedig üzenem: megcsináltam!” Remekül helytállt Kalmár Ákos, aki – első világversenyén szerepelve ebben a szakágban – nyolcadikként ért célba. Győzött az olasz Dario Verani, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.

A nők küzdelme 24 950 méter után úgy fejeződött be, mint egy ötvenméteres sprintdöntő… A hajrában négyen küzdöttek az érmekért, végül a célfotó alapján nyert a címvédő, az öt kilométeren első brazil Ana Marcela Cunha, aki ötödször győzött a maratoni távon. A második a német Lea Boy lett, aki megelőzte a 10 kilométeren szerdán aranyérmes holland Sharon van Rouwendaalt. A 22 esztendős Rohács Réka az utolsó kilométeren szakadt le az élmezőnytől, nyolcadikként ért célba.

Ezzel befejeződtek a nyíltvízi úszók versenyei a Lupa-tavon, a legjobban az olaszok szerepeltek két arany-, két ezüst- és két bronzéremmel, a magyar váltó ezüst-, Gálicz bronzérmes lett.

Kapcsolódó írásaink

Még lehet magyar–szerb, de nem a döntőben

ĀCsalódottan távozott a hatezer néző a Hajós Alfréd-uszodából, mert hiába buzdították kedvenceiket, a magyar férfi vízilabda-válogatott 11–10-es vereséget szenvedett a címvédő olaszoktól a világbajnokság negyeddöntőjében