Sport

Magyar–holland csata következik a döntőbe jutásért

Ma este a magyar női vízilabda-válogatott a hollandok ellen mérkőzik a fináléba jutásért a világbajnokságon a Hajós Alfréd uszodában.

Magyar–holland csata következik a döntőbe jutásért
A két gólt szerző Rybanska Natasát választották a mérkőzés legjobbjának
Fotó: MH/Purger Tamás

Csapatunknak a negyeddöntő az ausztrálok ellen nehéz „szülés” volt, de a lényeg, hogy két sokat hibázó csapat közül a magyar nyert 7–6-ra, és ünnepelhette a továbbjutást. A mérkőzés statisztikája ezúttal sokatmondó: együttesünk 40 lövésből hét gólt szerezett, a 16 emberelőnyös helyzetből mindössze hármat. Szerencsére az első negyedben három gólt lövő ausztrálok támadójátéka sem volt a folytatásban hatékonyabb.

A mérkőzés hőse a három gólt szerző Keszthelyi Rita volt, aki szerint a nagy tét miatt hibáztak sokat: „Az elején türelmetlenek voltunk, elhamarkodottan lőttünk. A védekezésünk azonban végig rendben volt, Magyari Alda is jól védett, így csak hat gólt kaptunk. A továbbjutással lekerült rólunk a teher, ezért az elődöntőben már nem leszünk ennyire feszültek a hollandok ellen.” 

Paul Oberman, az ausztrálok szövetségi kapitánya szerint szokatlan volt számukra ötezer néző előtt játszani: „A hangulat fantasztikus volt, ami nagy élményt jelentett a lányoknak, akik otthon többnyire csak ötven ember előtt mérkőznek. Nagyon jól játszottunk, jól védekeztünk, de sajnos nem lőttünk elég gólt. Gratulálok a magyaroknak, jobbak voltak nálunk.”

Még jobb teljesítmény kell csapatunknak a hollandok ellen, akik eddig csak a címvédő amerikai válogatottól kaptak ki (11–7-re), a többi ellenfelüket biztosan győzték le, a nyolc között a görögöket 10–7-re. A két válogatott a tavalyi olimpián a negyeddöntőben találkozott, akkor Keszthelyiék 14–12-re győztek.

Kánikulai forróságban kezdődtek a férfi negyeddöntők a Hajós Alfréd uszodában, ahol a nézőket kárpótolta a „szenvedésért”, hogy látványos, gólokban gazdag mérkőzéseket láthattak. A nap rangadója, a horvát–szerb vízi csata ezúttal sportszerű összecsapás volt, amelyben bombagólokat láthattak a szurkolók. A harmadik negyed elejéig felváltva estek a gólok, majd a horvátok három emberelőnyös találattal elhúztak 8–5-re.

Az olimpiai címvédő szerbek az utolsó szünet előtt felzárkóztak egy gólra, de egyenlíteni nem tudtak, és végül 14–12-re kikaptak.

A horvátok 2005 óta minden alkalommal elődöntősök, 2007 óta pedig mindig érmesek voltak a vb-n.

A görög válogatott 7–7-es félidő után 16–11-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát. A Magyarország–Olaszország-negyeddöntő lapzártánk után fejeződött be.

Kapcsolódó írásaink

Az újonc Betlehem bravúrja a Lupán

ĀA hőség és a 28 fokos víz nagyon megnehezítette a nyílt vízi úszók versenyét, a 10 kilométeres, olimpiai számban a budakalászi Lupa-tavon