Sport

Az újonc Betlehem bravúrja a Lupán

A hőség és a 28 fokos víz nagyon megnehezítette a nyílt vízi úszók versenyét, a 10 kilométeres, olimpiai számban a budakalászi Lupa-tavon.

Az újonc Betlehem bravúrja a Lupán
Magabiztosan érkezett Betlehem Dávid a rajthoz
Fotó: A MÚSZ Facebook-oldala

A rendkívüli körülmények áldozata Rasovszky Kristóf lett, aki rosszullét miatt féltávnál feladta a versenyt. „Már az első kör után voltak gondjaim, de ezt először még betudtam a rekkenő hőségnek. Utána egyre rosszabb lett, és nem volt mit tenni, fel kellett adnom a versenyt az egészségem miatt” – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes úszó. Remekül helytállt a 18 éves Betlehem Dávid, aki végig az élbolyban úszott, és pályafutása első felnőtt világversenyén a 64 fős mezőnyben az ötödik helyen végzett.

„Voltak olyan szakaszok, ahol elviselhetetlenül meleg volt a víz, de menni kellett a többiekkel az élen. Sajnálom, hogy az utolsó körben kissé leszakadtam az élen úszóktól, így az éremcsatába nem tudtam beleszólni, de így is elégedett vagyok.” Kettős olasz siker született, az 1500 méteren győztes Gregorio Paltrinieri nyert Domenico Acerenza előtt, míg az 5 kilométeren aranyérmes német Florian Well­brock lett a harmadik.

A több mint kétórás női 10 kilométeres verseny egy látványos hajrával fejeződött be. A célegyenesben az olimpiai bajnok brazil Ana Marcela Cunha a német váltóval a vb-n aranyérmes Leonie Beck és a riói játékokon első, holland Sharon van Rouwendaal egymás mellett úszott. A három világklasszis szinte egyszerre csapott a célba, a célfotó alapján a holland nyert, ő tavaly az Eb-n is első volt a Lupa-tavon.

Becké lett az ezüst, az 5 kilométeren győztes Cunha a harmadik. A féltávnál vezető Olasz Anna a hatodik, az újonc Balogh Vivien a 17. helyen ért célba. Mindketten elégedetten jöttek ki a tóból, Balogh örömében el is sírta magát: „Ezért edzettem keményen. Az utolsó hétszáz méter már nagyon fájt, és ki-csit lemaradtam, de így is boldog vagyok, mert a célom teljesült, bekerültem az első húszba” – mondta a Ferencváros húszéves úszója.

Kapcsolódó írásaink