Sport

Swiatek otthon a füvön

Iga Swiatek alig izzadt meg idei első wimbledoni mérkőzésén, 75 perc alatt 6:0, 6:3-ra verte a világranglista 252. helyén álló horvát Jana Fettet.

Swiatek otthon a füvön
A lengyel Iga Swiatek immár sorozatban harminchat győzelemnél tart
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Nyilván a két játékos tudása alapján nem volt kérdéses, ki léphet majd tovább, de a lengyel világelsőnek ez volt az első meccse a Roland Garroson aratott győzelme óta, ebből következően 2022-ban az első mérkőzése füves pályán. Ez volt sorozatban a harminchatodik, egyesben aratott győzelme, szinte megállíthatatlannak tűnik. „Az egész miliő, a gazdag hagyomány felpörget, már alig várom a következő meccseket” – mondta.

A férfiaknál az olasz Berretini visszalépett a 2022-es wimbledoni bajnokságtól, mivel pozitív covidtesztet produkált. A júniusban két felvezető tornát is nyerő, a nyolcadik helyen kiemelt 26 éves játékos a közösségi oldalán jelentette be, hogy koronavírusos, ezért nem vállalhatja a szereplést Londonban. „A napokban influenzaszerű tüneteim voltak, önkéntes karanténba vonultam, és ma reggel kértem egy újabb tesztet a saját és a játékostársaim egészségének védelmében. Összetört a szívem, nem találok szavakat, de jövőre még erősebben visszatérek” – írta.

A 2014-ben elődöntős Grigor Dimitrov sérülés miatt feladta első körös mérkőzését az amerikai Johnson ellen. Rafael Nadal az argentin Francisco Cerúndolo ellen játszott. A vártnál talán nehezebben, játszmát is veszítve, de végül nyert 6:4, 6:3, 3:6, 6:4-re. Azért a harmadik és a negyedik szettben akadtak nehéz pillanatai.

Hosszú évek óta ez az első wimbledoni torna, amelyet Boris Becker nélkül rendeznek meg. A korábban BBC-s szakkommentátorként tevékenykedő Beckert áprilisban két és fél év börtönre ítélte egy londoni bíróság azért, mert szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni adóssága behajtását, és ezzel megsértette a csődeljárási törvényt. Eleinte a hírhedten kemény wandsworthi büntetés-végrehajtási intézetben volt, majd három hét után átszállították a Londontól 70 kilométerre található, jóval élhetőbb Huntercombe börtönbe. A hét elején a most ugyancsak szakkommentátorként dolgozó egykori rivális, John McEnroe a kamerán keresztül üzent az egykori wimbledoni bajnoknak: „Szeretünk, Boris, és hiányzol, öregem.” A 63 éves McEnroe azt is mondta, hogy mostani angliai tartózkodása alatt mindenképpen meglátogatja egykori ellenfelét a Huntercombe-ban.

A magyarok közül – még hétfőn, lapzártánk után – Gálfi Dalma és Udvardy Panna győzelemmel mutatkozott be a női egyesben, a férfiaknál ellenben a sérüléssel bajlódó Fucsovics Márton kikapott és kiesett. Tegnap Balázs Attila sima, háromszettes vereséget szenvedett a lényegesen esélyesebb spanyol Roberto Bautistától (1:6, 0:6, 3:6).

Kapcsolódó írásaink