Sport

Most már biztos: ez a nyár Summeré

A budapesti úszó-világbajnokság egyik legfényesebb csillaga egy kanadai tinédzser volt: a 15 éves Summer McIntosh, aki győzött 200 méter pillagón, 400 méter vegyesen, második lett 400 méter gyorson, és tagja volt bronzérmes 4x200 méteres gyorsváltónak, mindeközben úszott három junior világcsúcsot is.

Most már biztos: ez a nyár Summeré
A tizenöt éves kanadai lány négy érmet vitt el Budapestről
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A torontói tehetség az első kanadai úszó, aki egy világbajnokságon két aranyat, illetve négy érmet nyert. Ez egy valóra vált álom – áradozott McIntosh a 400 vegyes döntője után, amelyben csak Hosszú Katinka hatéves világcsúcsát nem tudta legyőzni.

Az úszó – akinek a keresztneve egyébként nyarat jelent – berobbanása a nemzetközi élmezőnybe nem volt váratlan, mert már tavaly, 14 évesen bekerült a kanadai olimpiai csapatba, sőt 400 méter gyorson negyedik lett Tokióban. Aztán a decemberi rövidpályás világbajnokságon már háromszor is felállhatott a dobogóra, a váltóval arany- és ezüstérmet nyert, 400 gyorson pedig újabb ezüstöt. McIntosh hihetetlenül gyors fejlődését jelezi, hogy március elején 4:29.12 perces idővel lett első 400 méter vegyesen, ami hatalmas kanadai rekord és Hosszú 2016-ban elért világcsúcsa után a legjobb eredmény.

Kiemelkedő tehetségét aztán a budapesti világbajnokságon is igazolta, 400 méter gyorson az amerikai Katie Ledecky mögött második lett 3:59.39 perces egyéni rekorddal, ő mindössze a negyedik úszónő, aki ebben a számban négy percen belüli időt ért el. Mint kiderült, pillangón is sikeres, a junior világcsúcsot kétszer megjavítva győzött 200 méteren.

A tavaly feltűnt kanadai üstökösből már fényes csillag lett, tehetsége és eredményei alapján Egerszegi Krisztinához hasonlítják, aki 14 évesen nyert olimpiai arany- és ezüstérmet Szöulban, és összesen ötszörös bajnok lett a nyári játékokon.

Kapcsolódó írásaink