Sport

Olimpiai bajnokok győzelmei rövidtávon

19. vizes világbajnokság

A csapatversenyben nyert magyar ezüstérem sem hozta lázba a hazai szurkolókat – reggel kilenckor még a strandolók sem érkeztek meg –, így gyér érdeklődés mellett kezdődött el a nyíltvízi úszók öt kilométeres versenye a Lupa-tavon. Persze a gyér érdeklődés érthető, mert a nyíltvízi úszás az egyik legunalmasabb a nézők számára, akik zömében azt látják, hogy a távolban versenyzők úsznak, legtöbbször csak az utolsó száz méter hoz látványos csatát az érmekért.

Olimpiai bajnokok győzelmei rövidtávon
A két magyar (hátul, zöld sapkában) rajtra vár a Lupa-tavon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezúttal ez is elmarad, mert a német olimpiai bajnok, Florian Wellbrock 4800 után iramot váltott, és biztosan nyert a medencében 1500 méteren ezüstérmes olasz Gregorio Paltrinieri előtt, a harmadik a 800 méteren Európa-bajnok ukrán Mihajlo Romancsuk lett. A címvédő Rasovszky Kristóf már féltávnál leszakadt az élmezőnytől, csak kilencedikként ért célba. „Nincs mint szépíteni, ezt egész egyszerűen elrontottam a rajtnál, onnantól kezdve pedig nem is volt esélyem – nyilatkozta Rasovszky. – Szerdán a tíz kilométeres versenyen a rajt után azonnal el kell menni az élmezőnnyel.”

Jobban helytállt a 18 éves Betlehem Dávid, aki hetedik lett a 63 fős mezőnyben. „Ha a verseny előtt valaki azt mondja, hogy hetedik leszek, azt aláírom, de látva, hogy mennyivel gyorsabb voltam a többieknél a bolyban, és tudtam mindig egyre feljebb jönni, így nem vagyok elégedett, mert sok maradt bennem” – nyilatkozta Betlehem.

A versenyzésre túl meleg, 25 fokos vízben a nők viadalán a francia Aurélie Muller megpróbálta legyőzni a brazil olimpiai bajnokot, de Ana Marcela Cunha visszaverte a támadását, és több mit három másodperc előnnyel nyert. Az 55 fős mezőnyben a 15. lett Rohács Réka, aki a vegyes zónában arra panaszkodott, hogy ez a rövid táv ennyi indulóval sokkal inkább egy bokszmeccsre hasonlított, mint úszóversenyre. A 24. Balogh Vivien elmondta, elégedett, hiszen az idei célját már azzal elérte, hogy indulhat a világbajnokságon. A keddi szünnap után szerdán rendezik a 10 kilométeres versenyt, amely olimpiai szám.

Magyar–olasz az elődöntőért

A vártnál sokkal könnyebben, 17–6-ra legyőzte az olasz férfi vízilabda-válogatott az ausztrál csapatot a világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutásért rendezett mérkőzésen. Így a magyar válogatott ellenfele a szerda esti negyeddöntőben a címvédő olasz együttes lesz, amelytől a 2019-es vb elődöntőjében 12–10-re kikapott, tehát van miért visszavágnia. További párosítások: Szerbia–Horvátország, Spanyolország–Montenegró, Görögország–Egyesült Államok. A magyar női válogatott ma este (21 óra, M4 Sport) az ausztrálok ellen játszik a negyeddöntőben. A két válogatott a legutóbbi világbajnokságon a bronzmérkőzésen csatázott, akkor az ausztrálok nyertek 10–9-re.
(SM)

Kapcsolódó írásaink