Sport

Milák Kristóf lett újra a mentőöv

Az Egyesült Államok úszói az aranyérmek számában 17–15-re nyertek Európa legjobbjai ellen a 19. vizes világbajnokságon a Duna Arénában. A magyar válogatott megmentője – ugyanúgy, mint a tavalyi tokiói olimpián – a két aranyérmet nyerő Milák Kristóf volt.

Milák Kristóf lett újra a mentőöv
Milák Kristóflett újra a mentőöv
Fotó: MH/Purger Tamás

Az úszóversenyek utolsó napjára szinte elfogytak a magyarok, a lelkes hazai nézők hat döntőben egyedül a 400 méter vegyesen Hosszú Katinkáért szurkolhattak. A 33 éves háromszoros olimpiai bajnok – aki 2009 óta ötször nyerte ezt a számot vébén – 300 méterig harcban volt a bronzéremért, de aztán gyorson elmaradt a korábban legendás hajrája, a 20 éves amerikai Emma Weyant megelőzte, így egyetlen európai döntőseként 4:37.89 perces idővel lett negyedik.

A versenyszámot a 15 éves kanadai üstökös, Summer McIntosh nyerte (4:32.04), aki Hosszú 2016-os világrekordját is próbálta „megelőzni”, de több mint öt másodperccel elmaradt attól, a csúcstartó pedig tízzel. „Kis tüske van bennem az elveszített bronz miatt, de az, hogy egyetlen európai voltam a döntőben, az jó jel az augusztusi, római Európa-bajnokság előtt. Rajta vagyok az ügyön, hogy növekedjen az érmeim száma” –  nyilatkozta. Pályafutása során eddig 96 alkalommal állt a dobogón nagy világversenyen (olimpia, vb, Eb) és korábban kijelentette, hogy a jubileumi századik siker a fő célja.

Példátlan eset történt a férfi 50 méter hátúszás fináléjában, amelyben az amerikai Justin Ress nyert honfitársa, Hunter Armstrong előtt. A videóbíró javaslatára szabálytalan célba érkezés miatt a győztest először kizárták, Armstrong kapta az aranyérmet. Később visszavonták a kizárást, és Ressnek tartottak egy eredményhirdetést, amelyen egyedül állt a dobogó tetején. A kettős amerikai siker azt jelentette, hogy az Egyesült Államok válogatottja 45 érmet nyert a Duna Arénában, ami az eddigi legjobb vb-szereplése.

Hosszú Katinka legjobb európaiként lett negyedik 400 vegyesen
Hosszú Katinka legjobb európaiként lett negyedik 400 vegyesen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Fölényüket bizonyítja, hogy az eddig megrendezett 19 úszóvilágbajnokságon 14-szer az Egyesült Államok válogatottja végzett az élen az éremtáblázaton, összesen 561 medált nyertek, közte 239 aranyat, míg a második ausztrálok 239-et, 85 első helyezéssel. Magyarország  34 arany-, 19 ezüst-, és 27 bronzéremmel ötödik az örökrangsorban. Ezen világbajnokságon még nagyobb volt az amerikai fölény, az európai válogatottak közül egyedül az olasz szerepelt kiemelkedően, a magyar, holtversenyben a románnal, a hetedik lett az éremtáblázaton.

A szombaton befejeződött úszó vb előtt, Sós Csaba szövetségi kapitány azt várta, hogy legjobb úszóink felülmúlják az érmet számában a tavalyi olimpiai szereplést. Tokióban Milák szerzett egy arany- és ezüstérmet, ezúttal is a pillangókirály lett a magyar úszósport megmentője. Két versenyzőnk került közvetlen közel a dobogóhoz. Szabó Szebasztián és Hosszú lett negyedik. Az olimpiai őrségváltás azért nem lett eredményesebb, mert több fiatal tehetségünk megállt a fejlődésben, vagy visszafejlődött. Ezért nyilatkozta Wladár Sándor, a szövetség elnöke, hogy a világbajnokság kiértékelése után változtatni fognak a válogatottak felkészülésén, hogy a tehetségeink ne csak ígéretek maradjanak.

Éremtáblázat
Éremtáblázat
Fotó: MH

Jól sikerült a magyar női és férfi vízilabda-válogatott számára a világbajnokság első hete, de a neheze csak most következik. Férfi csapatunk ugyan harmadik csoportmérkőzését is megnyerte, megpedig 18–14-re a középmezőnybe tartozó grúz együttes ellen, de az súlyos kritika a védekezésére és a kapusteljesítménye, hogy 14 gól kapott. „Keményen meg kellett dolgozunk a győzelemért – nyilatkozta Märcz Tamás, szövetségi kapitány. – A kapus Vogel Soma szerencsétlen sérülése miatt nem játszhatott, de az ilyen helyzeteket is meg kell oldanunk. A védekezésünket mindenképpen kritika illeti, kevés volt a blokk, a védés. A következő napunkban elsősorban magunkat kell kielemeznünk, lendületbe kell kerülnünk, hiszen a negyeddöntőben egy sokkal jobb csapat lesz az ellenfelünk.”


Vargáék csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jutott, szerdán a címvédő olasz és ausztrál együttes párharcának győztesével mérkőznek 21 órától. A női válogatottunk az utolsó csoportmérkőzésén 11–7-re nyert a kanadai csapat ellen, így az olaszok mögött másodikként jutott tovább. Így játszania kellett a negyeddöntőbe jutásért, ellenfele az argentin csapat volt, amely mínusz 42-es gólkülönbséggel harmadik lett a csoportjában. A dél-amerikai csapat a legcsekélyebb gondot sem okozta a magyar hölgyeknek, akik az első negyedet 4–0-ra, a másodikat 7–2-re, a harmadikat 6–3-ra nyerték meg. Az utolsó játékrész 17–5-­ről indult, csak az volt a kérdés, eljut-e húszig a magyar csapat. Eljutott: a vége 23–6. A következő ellenfél, a negyeddöntőben, Ausztrália lesz.
(AD)
 

Férfi vízilabdatorna, A csoport (Margitsziget): Magyarország–Grúzia 18–14 (3-3, 7–3, 4–5, 4–3). A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Montenegró 4, 3. Grúzia 2, 4. Brazília 0. B csoport (Debrecen): 1. Görögország 5 pont (42–23), 2. Horvátország 5 (42–30), 3. Japán 2, 4. Németország 0. C csoport (Sopron): 1. Spanyolország 4 pont, 2. Olaszország 2, 3. Dél-afrikai Köztársaság 0. A kanadai csapat visszalépett. D csoport (Szeged): 1. Szerbia 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Ausztrália 2, 4. Kazahsztán 0. A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a negyeddöntőbe kerülésért játszanak ma.

Kapcsolódó írásaink

Ezüst a Lupán

ĀNagyszerűen kezdődött a magyarok számára a 2022-es vizes világbajnokság nyílt vízi úszóversenyeinek sora.