Sport

Ezüst a Lupán

Nagyszerűen kezdődött a magyarok számára a 2022-es vizes világbajnokság nyílt vízi úszóversenyeinek sora.

Ezüst a Lupán
A nagy négyes: Rasovszky Kristóf, Olasz Anna, Rohács Réka és Betlehem Dávid
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 4 × 1500 méteres vegyes csapatversenyben a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású váltó 1:04:43.00 órás eredménnyel a második helyen végzett a németek mögött. Magyarország ebben a számban korábban még soha nem szerzett érmet. Ugyanakkor a négyes, ugyanebben az összeállításban tavaly, szintén Magyarországon, Európa-bajnoki bronzérmet gyűjtött, decemberben pedig világkupaezüstöt szerzett Abu-Dzabi-ban. Azaz: éremesélyesként indult.

Rohács Réka a mozgalmas, kizárásokkal teli első 1500 után a nyolcadik helyen váltott, majd Olasz Anna egy helyet hátracsúszott, de hozzá kell tenni, nem minden váltóban úszott két hölgy a táv első felében. A tizennyolc éves Betlehem Dávid óriásit ment, az első helyre hozta be a négyest. Az utolsó embereknél Rasovszky Kristófnak a medencés 1500 vasárnapi arany- (Gregorio Paltinieri) és bronzérmese (Florian Wellbrock) jutott ellenfélnek. Kiválóan úszott, a német ugyan megelőzte, de az olaszt „célfotónyi” különbséggel megverte.

Olasz Anna elárulta a taktikát és a titkot: „Ha megnézzük a medencés időinket, nem vagyunk annyira jók, viszont Gellért Gábor szövetségi kapitány kitalált egy olyan taktikát, ami fekszik nekünk. Réka és én is gyengébbek vagyunk medencében, viszont bárkinek a lábvizén elúszunk, és erre próbáltuk helyezni a hangsúlyt. Hiába versenyeztem egy olyan lánnyal, aki medencében 30–40 másodperccel jobb nálam, a lábvizén elvagyok, és ha ott nincs leszakadás, akkor a fiúk sebessége ki fog jönni.”

Rasovszky Kristóf hozzátette: „Előfordul, hogy beszorítják az embert, ennek az az előnye, hogy a másik kettő hulláma segít a haladásban, másfelől viszont összezárhatnak előtte, és nincs hová menni. Az volt a cél, hogy a forduló előtt Wellbrock mellé kerüljek, ez szerencsére sikerült, és a többieknek kellett pár tempóval többet ten-niük.” Az utolsó száz méter kezdetén ismét visszavette a vezetést, de a hajrá hajrájában Wellbrock tarthatatlan volt. A nyílt vízi úszóversenyeken ma reggel 9 órától a férfiak (Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid), majd 11 órától a nők (Rohács Réka, Balogh Vivien) öt kilométeres versenyét rendezik.

Kapcsolódó írásaink