Sport

Ötödik hely az országos csúcsok jutalma

19. vizes világbajnokság

Ötödik lett a 4x200-as férfi gyorsváltó, hatodik Telegdy Ádám a vizes vb csütörtöki döntőiben.

Ötödik hely az országos csúcsok jutalma
A férfi 4x200-as gyorsváltó: Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor és Márton Richárd
Fotó: MH/Purger Tamás

Elmarad a vizes világbajnokságon a magyar szempontból legjobban várt párharc, a tokiói olimpia 100 méteres pillangódöntőjének visszavágója az ott aranyérmes Caeleb Dressel és az ezüstérmes Milák Kristóf között. Hogy miért, az egyelőre rejtély, mert az amerikai szövetség nem közölte, hogy a mostani világbajnokságon két aranyérmet nyert, láthatólag jó erőben és formában lévő sztár pontosan milyen egészségügyi okok miatt lépett vissza először a 100 méter gyors döntőjétől, majd a további versenyzéstől. Ugyan azt nem cáfolták, hogy koronavírusos lenne, de egy spanyol média információja szerint mentális problémák miatt nem vállalta a további versenyzést. Állítólag Dressel a hatalmas tokiói sikere után depressziós lett, hosszú időre abbahagyta az úszást, és edzőt is váltott.

Az amerikai címvédő nélkül kezdődött el a 100 méter pillangó előfutama, amelyben az esélyeknek megfelelően a 200 méteren világcsúccsal győztes Milák Kristóf 50.68 másodperccel, a világ idei második legjobbjával lett első, ennél csak a hiányzó Dressel úszott jobbat (50.01) 2022-ben. Az esti programban Milák először kiélvezte a szurkolók szeretetét, majd erőlködés nélkül, 50.14 másodperccel, a legjobb idővel jutott a mai döntőbe. Elődöntős ideje 67 századdal jobb, mint a második japán Mizunoma Naokié.

Világbajnokunknak nehéz napja volt, a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként Márton Richárddal, Németh Nándorral és Holló Balázzsal a délelőtti előfutamban 7:07.46 perces idővel megjavították a 7:07.67-es országos csúcsot, és harmadik idővel bejutottak az esti fináléba. Ott Márton gyengébben kezdett, Németh hetedikként váltott olyan hátránnyal, hogy Holló és Milák remek úszásával sem tudtak beleszólni az éremcsatába. Váltónk így is újabb országos csúccsal (7:06.27) ötödik lett, az Egyesült Államok nagy fölénnyel nyert.

Az amerikai Ryan Murphy nyerte a 200 méteres hát döntőjét, aki ebben a számban 2017-ben és 2019-ben is vb-második lett. Telegdy Ádám a hatodik, Kovács Benedek Bendegúz a nyolcadik helyen végzett.

Az öt évvel ezelőtti budapesti vb legeredményesebb női úszója, a svéd Sarah Sjöström, aki a Duna Arénában úszta 51.71-es világcsúcsát, ugyan nyolcszoros világbajnok, de 100 méter gyorson még nem sikerült nyernie. S erre továbbra is várnia kell, mert hiába próbált jelentős előnyt szerezni, a 18 éves ausztrál Mollie O’Callaghan lehajrázta, így a svéd világklasszis ezen a távon negyedik ezüstérmét nyerte.

Két magyarért is szurkolhatunk a 200 méter hát ma esti döntőjében. A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár Dóra a hetedik, a rutinos Burián Katalin a nyolcadik idővel lett döntős. Szabó Szebasztián kihagyta a 100 pillangót az 50 gyors miatt, amelynek előfutamában egyéni csúcsát beállítva, 21.99 másodperccel csapott célba. Az elődöntőben még tovább javulva, 21.81-gyel, a hetedik idővel kivívta, hogy rajtolhasson a ma esti fináléban.

Kapcsolódó írásaink

Életmentő edző

ĀHogy a versenyző számára milyen megerőltető a műúszás, bizonyítja, hogy gyakorlata végén elájult a vízben Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, akinek életét az érte beugró edzője mentette meg a Széchy Tamás Uszodában

Kanada ellen lehet javítani

ĀNagyon rosszul kezdődött a magyar női vízilabda-válogatott számára a világbajnokság „igazi” része, mert a csoportrangadón – ugyanúgy, mint áprilisban, a világligában – 10–9-re kikapott az olasz együttestől