Sport

Kesjár Csabára emlékezve

Emlékeznek? Harmincnégy évvel ezelőtt, 1988. június 24-én a Norisringen a Forma–3-asok kategóriájában a tréning végén történt a tragédia: „Egy kör még. Egyetlenegy. Három kocsi vonatban halad, Csaba középen, szorosan mögötte és előtte is egy-egy Dallara. Így suhannak el a célegyenes előtt, így veszik be a túlsó fordítót, a motor újra ötezer-hatszázas fordulaton pörög, megint fékezni kell, előttük a hajtűkanyar… Ez itt egy oltári nagy tó… És jön a kanyar… És jön a tó, és jön a korlát… És jött a halál.” Kesjár Csaba halála. Harmincnégy év telt el azóta, idén februárban töltötte volna be hatvanadik életévét.

Kesjár Csaba
Kesjár Csaba
Fotó: Fortepan

Sikeres volt és jóképű, kamaszok példaképe, tinilányok bálványa. Autóversenyzőnek született, Forma–1-es futamokban reménykedett. Harle Tamás most könyvben állít emléket neki. Messziről indul. Megismerjük a Kesjár versenyzői dinasztia izgalmakban bővelkedő történetét. Nagyapja, Kesjár János a magyar motorozás hőskorának egyik legfontosabb figurája. Stílusát a vadnyugati cowboyokhoz hasonlítják. Ifjabb Kesjár János, Csaba édesapja sokszoros magyar bajnok autóversenyző. Magának való, konok, makacs ember, aki összeomlik Csaba halálakor.

Harle igazi oknyomozó riporter módjára ugrik bele a témába, hogy kiderítse, mi történt abban az utolsó körben. Sziszüphosz módjára mindenkit felkeres, aki hozzá tud szólni valamit a tragédiához. A szemtanúk szerint Csaba Dallarája tökéletesen egyenes pályán haladva fúrta át a korlátot. Több lehetséges forgatókönyv van, a komolytalannak tűnő öngyilkossági teóriától kezdve a blackouton át a szándékos szabotázsig. Biztos válasz azonban a mai napig nincs! De Harle módszere, stílusa elragadja az embert, és az olvasó is nyomozóvá válik, együtt keressük az okát annak, hogy miért kellett Kesjár Csabának ilyen fiatalon meghalnia.

Harle Tamás: Kesjár Csaba
Kék Európa Stúdió, Budapest, 2022