Sport

Életmentő edző

Hogy a versenyző számára milyen megerőltető a műúszás, bizonyítja, hogy gyakorlata végén elájult a vízben Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, akinek életét az érte beugró edzője mentette meg a Széchy Tamás Uszodában.

Életmentő edző
A drámai felvételen Andrea Fuentes edzőnő a medence alján átöleli és megkísérli a víz fölé segíteni az eszméletlen Anita Alvarezt
Fotó: AFP/Oli Scarff

Alvarez az egyéni szabadprogramjának végén került bajba, amikor egy pillanatra feljött a víz alól, majd ájultan a medence feneke felé süllyedt. Edzője, Andrea Fuentes villámgyorsan reagált, és azonnal vízbe ugrott érte, majd kiúszott vele a medence a partjáig, ahonnan a mentők segítették ki az ájult versenyzőt. „Anita sokkal jobban van. Őszintén szólva nagyon ijesztő volt az egész” – nyilatkozta később a Marca című spanyol lapnak Fuentes. „Azért ugrottam be, mert senki más nem tette. Megijedtem, mert nem lélegzett, de most már jól van. Pihennie kell.” Az amerikai szövetség közölte, hogy a 25 éves versenyző alapos orvosi vizsgálatokon esik majd át, azokat követően döntenek arról, hogy a pénteki csapatversenyen részt vesz-e.

Merkely Béla, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője az eset kapcsán közleményt juttatott el a Nemzeti Sporthoz, amelyből kiderült, hogy a vízi mentők nem hibáztak az esetnél, a szabályok szerint jártak el. Mint írta: amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízi mentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA delegálta bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi félreértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot.

A szerdai fináléban ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe. Miután az edző a saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízi mentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra. A helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását, szerencsére az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte. Miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

Tizenöt együttes indult az úgynevezett highlight-csapatverseny selejtezőjében. Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállítású magyar együttes a 11. lett, így indulhat a 12 csapatos szombati döntőben.

Kapcsolódó írásaink

Kanada ellen lehet javítani

ĀNagyon rosszul kezdődött a magyar női vízilabda-válogatott számára a világbajnokság „igazi” része, mert a csoportrangadón – ugyanúgy, mint áprilisban, a világligában – 10–9-re kikapott az olasz együttestől