Sport

Megcélozza az álomhatárt

Világcsúccsal őrizte meg trónját a pillangókirály, Milák Kristóf – ezzel a címmel tudósított a BBC a budapesti világbajnokságról –, és valóban a Honvéd 22 éves úszója a 200 méteres pillangó uralkodója, minden idők 12 legjobb ideje közül nyolc az övé. Világbajnoki címvédése után a nemzetközi sajtótájékoztatóra kissé fáradtan érkezett, s a tőle megszokott őszinteséggel válaszolt a kérdésekre.

Megcélozza az álomhatárt
A címvédés után Milák a rövidebb távon is aranyért küzdhet
Fotó: MH/Purger Tamás

„Már hároméves volt az egyéni csúcsom, éppen ideje volt megjavítanom. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a tokiói olimpiát követő edzőváltásom után ilyen hamar sikerül. Sokat segített ebben a fantasztikus közönség. A döntő előtt azt kértem a helyei műsorközlőtől, hogy az utolsó hatvan méter alatt tüzelje a szurkolókat, hogy minél jobb időt érjek el” – árulta el Milák, aki az elődöntő után nem számított rekordjavításra, sőt szerinte nem sikerült hibátlanul a döntője.

„Még ki kell elemezni, de úgy érzem, nem volt okos úszás, mert a hatalmas ovációs fogadtatás után elkapott a hév, és túl erősen kezdtem. Emiatt a táv második fele rosszabb lett, de így is sikerült egy elképesztő rekordot elérnem. Ha okosabban kezdek, jobb is lehetett volna az eredmény.”

A „Mikor lépheti át az 1:50 perces határt?” – kérdésre Virth Balázs tanítványa mosolyogva elmondta: „Már többször megkérdezték, mikor úszok 1:49-et. A válaszom, hogy dolgozunk az ügyön, de idő kell hozzá. De remélem, nem kell újra három évet várnom rá. Olyan világcsúcsot szeretnék úszni, amely akár húsz évig is megdönthetetlen lesz.” Láthatólag nem örült annak a kérdésnek, hogy mit csinál a világcsúcsért járó ötvenezer dollárral. „Ez érzékeny kérdés. Azt elmondhatom, hogy nálunk anyagilag is megbecsülik a sportolókat, jobban, mint több gazdagabb országban. Engem nem a pénz motivál, hanem az idővel folytatott küzdelem.”

Öt éve 100 méter pillangón ezüstérmet nyert Milák a Duna Arénában, és a tavalyi olimpián is második lett az amerikai Caeleb Dressel mögött, aki visszalépett, nem indul 100 pillangón sem. „A rövidebb távon is aranyért, ezüstért, akár világcsúcsért is fogok harcolni. Nem befolyásol Dressel visszalépése, de örültem volna, ha újra megküzdhetünk, ráadásul most házhoz jött az ellenfél” – mondta már mosolyogva Milák. A férfi 100 m pillangó előfutamát ma délelőtt, az elődöntőjét délután, a fináléját pedig pénteken este rendezik.

Kapcsolódó írásaink

Brazília vízben könnyen legyőzhető

ĀAmint az várható volt, a magyar férfi vízilabda-válogatott számára a világbajnokság első hete jó alkalom lesz arra, hogy félkészüljön a jövő heti nagy csatára, például a negyeddöntőre az olasz vagy a spanyol csapat ellen