Sport

Csillagos ötös a váltónknak

19. vizes világbajnokság

Nem ismételheti meg öt évvel ezelőtti hét aranyérmes szereplését az amerikai Caeleb Dressel, aki visszalépett a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság további küzdelmeitől.

Csillagos ötös a váltónknak
Így örültek a lányok a jó helyezésnek a célba érkezés után
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyelőre rejtély, hogy miért nem folytathatja, hiszen szombaton még remek idővel győzött 50 méter pillangón, majd a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként a 15. világbajnoki aranyérmét nyerte. Kedden még elindult a 100 méter gyors előfutamában, amelyből 47.95-tel biztosan jutott tovább, de egészségügyi okokra hivatkozva az elődöntőben már nem indult el, majd visszalépett a világbajnokságtól.

Így aztán a 100 méter döntőjében elmaradt az amerikai címvédő csatája a románok új üstökösével, David Popovicivel. A 17 éves román úszó a 200 méter megnyerése után szoros csatában 47.58 másodperccel győzött. A szétúszás után országos csúccsal (47.69) döntőbe került Németh Nándor 48.13 másodperces idővel hatodikként csapott célba. „Negyedszer úsztam le a távot, a szétúszás sokat kivett belőlem” – nyilatkozta a 22 éves Németh.

A tavasszal sokáig sérült Kapás Boglárka viszont vállalta az indulást, de címvédőként sem volt volt esélye az éremszerzésre, holtversenyben lett a hetedik a dán Helena Bachhal. A döntőt a kanadaiak szupertehetsége, Summer McIntosh nyerte, és akárcsak az elődöntőben, ezúttal is junior világcsúcsot úszott. „Nem bántam meg, hogy indultam, mert jó volt átélni ezt a hangulatot” – mondta Kapás.

Mindent beleadott Kós Hubert pályafutása első vb-döntőjében 200 méter vegyesen, a féltávnál a második volt, mellúszásban visszaesett, majd szoros csatában hatodik lett. „Mindent kiadtam, a mell már fájt, a gyors brutálisan” – mondta lihegve Kós Hubert, aki szerencsére ki tudott úszni a medencéből, majd a fáradtságtól összeesett, orvosi segítségre szorult.  Második aranyérmét nyerte a húszesztendős francia Léon Marchand, aki szombaton győzött 400 méter vegyesen.

Újabb amerikai aranyérem született a női 4×200 méteres gyorsváltó döntőjében, melyben a remekül hajrázó Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna és Kapás Boglárka összeállítású csapatunk ötödik lett. Két magyarért is szurkolhatunk ma este a 200 méter hát döntőjébe, amelybe Telegdy Ádám az ötödik, Kovács Benedek a nyolcadik idővel jutott be.

Kapcsolódó írásaink

Megcélozza az álomhatárt

ĀVilágcsúccsal őrizte meg trónját a pillangókirály, Milák Kristóf – ezzel a címmel tudósított a BBC a budapesti világbajnokságról

Brazília vízben könnyen legyőzhető

ĀAmint az várható volt, a magyar férfi vízilabda-válogatott számára a világbajnokság első hete jó alkalom lesz arra, hogy félkészüljön a jövő heti nagy csatára, például a negyeddöntőre az olasz vagy a spanyol csapat ellen