Sport

Milák Kristóf a legjobb idővel lett döntős

Világrekorddal győzte le az olasz Thomas Ceccon a világcsúcstartó amerikai Ryan Murphyt

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a vizes világbajnokság úszóversenyeinek otthont adó Duna Arénában tapasztaltakról elmondta, óriási öröm számára, hogy a magyar közönség nemcsak a saját versenyzőit buzdítja, hanem mindenki mást is.

Milák Kristóf a legjobb idővel lett döntős
Minden idők kilencedik legjobb eredményét úszta Milák az elődöntőben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hozzátette, érezhető, hogy a sportolók élvezik az atmoszférát és az egész világbajnokságot. A szervezéssel kapcsolatban kiemelte, a magyarok – noha mind­össze 131 napjuk volt felkészülni a világversenyre – most is bebizonyították, hogy egyszerre rugalmasak, kreatívak és hatékonyak is.

„Budapest gyönyörű, sportkedvelő város, örömmel vagyok itt, és alig várom, hogy jövőre is visszatérjek az atlétikai vb-re, akárcsak a 2027-es vizes világbajnokságra” – nyilatkozta Thomas Bach, akit Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadott.

Az amerikai úszók több évtizedes sikersorozata a Duna Arénában is folyatódik, az első három napon rendezett 14 döntő közül hetet Ledeckyék nyertek. A románok csodatinije, a 17 éves David Popovici felért a csúcsra Budapesten. A tavalyi tokiói olimpián negyedik, 190 centi magas szupertehetség újabb junior világcsúccsal, minden idők negyedik legjobb eredményével lett első 200 méter gyorson. A világbajnokság első világcsúcsát a Tokióban szintén negyedik olasz Thomas Ceccon érte el. A 21 éves versenyző 51.60 másodperces idejével 15 századdal javította meg az amerikai Ryan Murphy világcsúcsát, aki második lett, a harmadik helyen pedig a szintén amerikai Hunter Armstrong végzett.

A magyar sikerekre azonban még várni kell, az első két napon 13 egyéni számban induló versenyzőnkből csak három jutott a döntőbe. A harmadik napon hat századdal maradt le az elődöntőről 200 méter gyorson Pádár Nikolett. A hozzá hasonlóan világbajnoki újonc Gál Olivér 50 méter mellen egyéni legjobbjától elmaradva a 28., míg Kalmár Ákos 800 méter gyorson a 21. helyen végzett. A 200 méter pillangó előfutamaiban viszont megszakadt ez a rossz sorozat. A címvédő Milák Kristóf a legjobb, míg az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás a nyolcadik idővel jutott a délutáni elődöntőbe. „Okosan úsztam, ha este is hasonló időt érek el, könnyedén meglesz a döntő” – nyilatkozta Milák. Olimpiai bajnokunk a hangos szurkolást hallva mosolyogva áll fel a rajtkőre, majd fokozatosan elhúzott riválisaitól, és kitűnő, 1:52.39 perces idővel lett első. Kenderesi nagyot hajrázott, a hatodik eredménnyel jutott a döntőbe, így két magyarért is szurkolhatunk ma este.

Pólórajt Montenegró ellen a szigeten

Ma este (21 óra, M4 Sport) a férfi magyar vízilabda-válogatott is elkezdi a felkészülést a jövő heti éles csatákra. Együttesünk a legerősebb csoportellenfele, Montenegró ellen rajtol, csütörtökön Brazília, majd szombaton Grúzia válogatottja lesz az ellenfele. „Ugyan itthon játszunk, és szeretnénk a világbajnokságon nagyon jól szerepelni, érmet, akár a legszebb érmet megszerezni, mégis azt gondolom, a tornát bele kell illeszteni egy folyamatba. Az olimpiákat követő első torna az új csapat építgetésének a kezdete kell hogy legyen. Ezért szeretném, ha akár új játékosok is szerepet kapnának” – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Férfi torna. A csoport (Budapest): Magyarország, Montenegró, Brazília, Grúzia.
B csoport (Debrecen): Görögország, Németország, Horvátország, Japán.
C csoport (Sopron): Spanyolország, Olaszország, Dél-afrikai Köztársaság, Kanada.
D csoport (Szeged): Szerbia, Ausztrália, Kazahsztán, Egyesült Államok.

Kapcsolódó írásaink