Sport

Beugróként is minden rajtra kész

A járvány miatt kétszer halasztották a 19. vizes világbajnokságot, amely a magyar kormány jelentős támogatásával ma elkezdődhet Budapesten. Eredetileg 2021-ben Fukuokában rendezték volna, de mivel a koronavírus miatt egy év késéssel bonyolították le a 2020-as tokiói olimpiát, a japánok kénytelenek voltak a vb-t idénre halasztani.

Beugróként is minden rajtra kész
A műúszásban új királynőket avatnak majd a Margitszigeten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járvány azonban ismét közbeszólt, 2022 januárjában bejelentették, hogy a fukuokai eseményt másodszor is elhalasztják 2023-ra az omikron variáns egészségügyi hatásai és japán pandémiás intézkedések miatt. Ez azt jelentette volna, hogy a hagyományosan kétévente rendezett vb-k között ezúttal négy év telt volna el. Magyarország azonban ugyanúgy, mint 2017-ben, most is megmentette a világversenyt, és jelentős állami támogatással, beugróként megrendezi a hat vizes sportág vb-jét.

Július 3-ig százkilencvenegy ország több mint kétezerhatszáz sportolója hetvenöt versenyszámban küzd az érmekért és az összesen majdnem hatmillió dolláros pénzdíjért. Ez a világbajnokság több szempontból is más lesz, mint a 2017-es, amelyre eredetileg a Duna Arénát felépítették. Egyrészt a program most nem a műugrók, hanem az úszók eseményeivel indul majd, mert így jobban illeszkedik utóbbiak nyári versenyprogramjába. Lényeges változás az is, hogy az aréna lelátóját költségtakarékosságból ezúttal nem bővítették, így a 2017-es helyzethez képest nem tizenkét ezren, hanem csak ötezren lehetnek a nézőtéren.

Rendhagyó módon a női és férfi vízilabdatornát nem egy városban, hanem a budapesti Hajós-uszoda mellett Debrecenben, Szegeden és Sopronban rendezik meg. Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók. A Margitsziget kivétel – itt a magyar férfi és női válogatott játszik majd, és elkerülendő az ütközést a 18 órától zajló úszóviadallal, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe.

Az Európa-bajnok férfi-válogatottunk az A csoportban jövő kedden Montenegróval csatázik, két nappal később Brazíliával, majd szombaton Grúziával mérkőzik meg. Märcz Tamás szövetségi kapitány négy helyen változtatott a tavalyi, tokiói olimpián bronzérmes csapaton. Ismét három balkezessel, a világklasszis Vámos Márton és Zalánki Gergő mellett Burián Gergellyel vágnak neki a vb-nek, utóbbi, akárcsak a második számú kapus, Lévai Márton, illetve Nagy Ádám az első világbajnokságára készülhet.

Mezei Tamás teszteli Vogel Soma kapuját
Mezei Tamás teszteli Vogel Soma kapuját
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az ukrajnai háború miatt az orosz és a fehérorosz sportolók nem indulhatnak a világbajnokságon, így a ma kezdődő műúszásban – „leánykori nevén” szinkronúszásban – jelentős változás várható az éremtáblázaton. Az elmúlt húsz évben az oroszok nyertek minden olimpiai, vb- és Eb-aranyat az összes olyan versenyben, ahol elindultak. Csapatban például 1998 óta tizenegyszer nyertek, és fölényüket jelzi, hogy 1998 óta hatvanhat vb-számban indultak, hatvanszor elsők, hatszor másodikok lettek.

S hogy ki ül fel a megüresedett trónra? Nos, az előző évek eredményei alapján egyértelműen a kí-nai­ak következnek, akik 2011 óta kisajátították az „örökös második” pozícióját. Az elmúlt években előreléptek az ukránok, akik az elmúlt két vb-n állandósították a helyüket a dobogón, de kérdés, a háború mennyire befolyásolta a felkészülésüket.

Digitális trófea a rekordhoz

Különleges meglepetéssel szolgál a Nemzetközi Úszószövetség a Budapesten egyéni világrekordot úszóknak. Túl az ötvenezer dolláros prémiumon személyre szabott, innovatív digitális tokent kapnak, amely a rekord pillanatait örökíti meg. A szövetség a magyar grafikus Krizbóval együttműködve minden világcsúcshoz egyedi digitális illusztrációt készít, amelyet a június 25-i különdíjátadó ünnepségen vehetnek át azok, akik átírják a rekordok könyvét.

„A világrekord megdöntése nagyon különleges pillanat minden sportoló karrierjében” – magyarázta Husain Al-Musallam, a Fina elnöke a szervezet honlapján megjelent hírt. „Izgatottak vagyunk, hogy a legmodernebb digitális technológiát használva az első szövetségek egyike lehetünk, akik úttörő szerepet vállaltak az újfajta trófea megalkotásában” – tette hozzá.
(MK)

Németh Nándor a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán megjelent videóban azt mondta, reméli, hogy a magyar szurkolók megint csodálatos hangulatot varázsolnak a Duna Arénába, ahogy tették öt éve, amikor a férfi gyorsváltónkat szinte bekiabálták a bronzérmes helyre. A várhatóan nagy létszámú közönség számára a BKK a közösségi közlekedés használatát javasolja.

A Duna Aréna becserkészésére az 1-es villamos és az M3-as metró/metrópótló buszok jelentik az ideális megoldást, a Hajós Alfréd uszodát pedig a vízilabdameccsek idején sűrűbben közlekedő 26-os busszal, illetve a 4-es és 6-os villamossal lehet jól megközelíteni. Mától július 3-ig lezárják a Népfürdő utcát a Dagály utca és a Cserhalom utca között, a 15-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik. A Margitszigeti Színházba, illetve a futókörre készülők jó, ha tudják, a vb idején parkolási tilalom lesz a szigeten, az Árpád híd felőli parkoló használata sem engedélyezett.
(IN)

Kapcsolódó írásaink