Sport

Az angolok a mérkőzés végére térdre rogytak

A magyar válogatott kiütötte az Eb-ezüstérmes csapatot, amely kilencvennégy év után kapott ki hazai pályán négy góllal – együttesünk tétmeccsen először győzte le idegenben Angliát

Az angol szurkolók sportszerűtlenül a mérkőzés elején a magyar himnuszt fütyülték ki, a négy-nullás vereség után pedig a csapatukat a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában lejátszott mérkőzésen, Wolverhamptonban.

Az angolok a mérkőzés végére térdre rogytak
Eksztázisban a csapat, a közönséggel együtt énekelték a Himnuszt
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Az európai és benne a brit sajtó elismeri a magyar győzelem jogosságát, sőt azt is, hogy az ilyen elképesztő különbséggel is megérdemelt. Ugyanakkor inkább a briteket kritizálja, mint a négy mérkőzésen hét pontot gyűjtő meglepetésszerzőt magasztalja. Olyan este volt a wolverhamptoni, amelyben egy – különösen a második félidőben – görcsösen igyekvő, ötlettelenül játszó, de a pályán lévők értékét tekintve félmilliárd eurót érő gárda ellen nekünk szinte minden sikerült.

Mindezért elismerés illeti a játékosokat, akik tökéletesen kihasználták egyéni képességeiket, és maximálisan betartották a Marco Rossi által kitaláltakat. Mint ahogyan ugyancsak elismerés illeti természetesen a szövetségi kapitányt és stábját, amely megtalálta a legmegfelelőbb taktikát a háromoroszlánosok ellen, és volt elég bátor ahhoz, hogy a pályán tartsa a tizenegy nap alatt már a negyedik meccsüket játszó kulcsjátékosokat. És egyáltalán nem utolsósorban elismerés illeti az orvosi stábot és az erőnléti szakembereket, akik elképesztő munkát végeztek a játékosok frissen tartásában.

Idézhetnénk, hogy Sallai Roland lassan igazi angolspecialista lesz, hogy a korábban lesajnált Nagy Zsolt a négy mérkőzést egyben véve a legjobb teljesítményt nyújtotta a keretből, és meglőtte négy nap alatt a második gólját, hogy a vékony Schäfer András szinte minden párharcát megnyerte. De azt is, hogy Willi Orbán újra vezér volt a védelemben, hogy Ádám Martin elképesztő szólóval feledtette a németek elleni két kihagyott helyzetét, és hogy Szalai Ádám volt védekezésben az egyik leghatékonyabb magyar. De még többet mondanak a tekintélyes The Times osztályzatai. Anglia: Ramsdale 4 –
Walker 4, Stones 3, Guéhi 5, James 7 – Gallagher 5 (Mount 5), Phillips 3, Bellingham 6 (Foden 5) – Bowen 4 (Sterling 5), Kane 4, Saka 4 (Maguire –). Magyarország: Dibusz 7 – Lang 7, Orbán 7, Szalai A. 7 – Fiola 8, Schäfer 8, Styles 7 (Nagy Á. 6), Nagy Zs. 7 – Sallai 9 (Nego –), Szoboszlai 8 (Gazdag 8) – Szalai Á. 8 (Ádám 8).


Még a mágikus, 1953. november 25-i, londoni 6:3-nál is nagyobb különbséggel nyert válogatottunk, amely a valaha volt legnagyobb különbségű idegenbeli győzelmét aratta az angolok ellen. Az elmúlt harminc évben megközelítően hasonló bravúrt sem ért el idegenben, 1991-ben, egy spanyolok elleni 4–2 keltett nagyjából ekkora szenzációt, de a 4–0 mennyivel szebb, mint a 4–2. Az angolok a 6–3 óta először kaptak otthon négy gólt, és 1928 óta nem szenvedtek pályaválasztóként ilyen különbségű vereséget. Sőt, 1872 óta mostanáig egyszer sem kaptak úgy négy gólt, hogy egyet sem szereztek. Most letérdeltek a mérkőzés előtt a rasszizmus ellen tiltakozva – aztán a végén térdre rogytak.

A csoport másik meccsén a németek 5–2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, a magyar csapat az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló: Anglia–Magyarország 0–4 (0–1), gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.). Németország–Olaszország 5–2 (2–0), gólszezők: Kimmich (10.), Gündogan (45+4.), Müller (51.), Werner (68., 69.), illetve Gnonto (78.), Bastoni (94.)
 

A csoport állása

„Most kell szerénynek lenni”

Orbán Viktor miniszterelnök – a Nemzeti Sport tudósítása szerint – a mérkőzés után gratulált a csapatnak: „Nagyon ritkán fordul elő, hogy bemegyek a csapat öltözőjébe, a legutóbb jó tíz évvel ezelőtt, a hollandiai öt–hármas vereségünk után tettem ilyet. Most azonban a csapatkapitány Szalai Ádám kérésére személyesen gratuláltam a válogatott tagjainak, leírhatatlan volt a hangulat a magyar öltözőben.” A kormányfő azt írta Facebook-oldalán: „Most kell szerénynek lenni…”


Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: „Az angol válogatott továbbra is világ legjobbjai között van,
és a világbajnokság favoritja, ezért az, hogy ellenük ilyen eredményt érhetünk el, az csoda. És ha csoda történik a futballban, nehéz megismételni. Szóval boldogok vagyunk, de két lábon a földön állunk. Néhány esetben szerencsénk volt, de azt tudni kell, hogy a futballban
nem lehet elérni ehhez hasonló eredményt szerencse nélkül. Amikor megbíztak ezzel a feladattal, akkor azt mondtam a szövetség elnökének
és a miniszterelnök úrnak is, hogy valamilyen nyomot akarok hagyni a magyar futball történetében. Azt remélem, hogy a mai este már jó alapot ad arra, hogy amikor majd meghalok – remélhetőleg minél később – akkor lesznek egyperces gyászszünetek az emlékemre a magyar labdarúgó-stadionokban. Ha így lesz, akkor nagy sikert értem el.”


Gareth Southgate, az angol szövetségi kapitány: „Mindkét magyarok elleni meccsen megpróbáltam lehetőséget adni fiatal játékosoknak,
de nem sikerült megtalálnom azt az egyensúlyt, amire szükségünk lett volna egy jobb eredményhez. Ez az én döntésem volt, ezért mindkét esetben vállalom a felelősséget. Szeptemberben le kell győznünk az olaszokat  és a németeket, hogy benn maradjunk az A divízióban.”


Szalai Ádám, a magyar válogatott csapatkapitánya: „Nem könnyű az ilyen csapatok ellen játszani, mert világklasszisok vannak benne, akik egy-egy villanással képesek meccseket eldönteni, de nekünk sikerült végig az előzetesen eltervezett taktikánkat betartani. A lehetőségeinket pedig ki tudtuk használni.”
 

Harry Kane, az angolok csapatkapitánya: „Hosszú idő óta ez az első nagy vereségünk, amiért bocsánatot kérünk. De nem kell pánikba esni. Tudom, hogy ez a vereség fájó csalódás a szurkolóknak, akik viszont ne felejtsék el, hogy most kritizált kapitányunkkal a legutóbbi két tornán sikeresek voltunk. Ebből a meccsből le kell vonni a tanulságot, majd el kell felejteni, és menni tovább előre, felkészülni a vébére.”

„Az angolok nyilván feljelentik magukat” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter, miután az angol szurkolók nemcsak kifütyülték a magyar himnuszt, de közben gyalázták a csapatot és a szurkolóinkat is, azt kiabálták: „Tudjátok, kik vagytok, rasszista rohadékok!” A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit újság szerint: „Jól lehetett hallani a himnusz alatt a bekiabálásokat, amelyek rasszizmussal vádolták a magyarokat, ám ugyanezt a vádat gyakran az angol szurkolókkal szemben is meg lehetne fogalmazni, főleg idegenben játszott meccseken.”

Információnk szerint a botrányos eset bekerült a nemzetközi megfigyelő jelentésébe, és ez alapján dönt az UEFA bizottsága, hogy szankcionálja e a sportszerűtlen viselkedést. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szakírója szerint: „Az angolok annyira szerencsétlenek voltak, mint amennyire fogatlanok”, és Gareth Southgate szövetségi kapitány 161 nappal a csapat első világbajnoki csoportmérkőzése előtt a vele szemben táplált jóindulat utolsó morzsáit is elveszítette.

A The Sun azt írta, hogy ha a kedd esti történelmi megaláztatás után megszavaztatták volna, az angol szövetségi kapitány már csomagolna, és éppen végkielégítésének összegéről írna alá megállapodást. A BBC szerint Magyarország nagyon elverte Angliát, és először fordul elő 2014 óta, hogy válogatottjuk négy egymást követő mérkőzése egyikét sem nyerte meg, és nyugtalanító, hogy a világbajnokság közeledtével sem a formája, sem az önbizalma nem a régi.
(MS) 

Kapcsolódó írásaink