Sport

Érzéstelenítő vs. doppingszer

Megvédte Rafael Nadalt, a párizsi torna után immár 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszezőt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA vezetője, Olivier Niggli, akit a svájci RTS tévécsatorna szólított meg azok után, hogy felmerült, a Roland Garrost beinjekciózva megnyerő Nadal esetleg tiltott szerek támogatásával nyert a francia fővárosban.

Érzéstelenítő vs. doppingszer
Rafael Nadal bírja a fájdalmat, de kész kés alá feküdni
Fotó: AFP/William West

„Ha Nadal tizenháromszor tudott injekció nélkül nyerni Párizsban, akkor talán a tizennegyedik trófeáját sem a helyi érzéstelenítőnek köszönheti” – mondta Niggli. És persze mondott komolyabbakat is. Történetesen, hogy Nadal lábfájdalmaira kapott érzéstelenítője nincs a doppinglistán. És ez a lényeg. „Ha egy szer tiltólistás, akkor az azt jelenti, hogy növeli a teljesítményt, rongálja a sportoló egészségét, és nem etikus a használata. Az anesztetikus injekció nem ilyen. Ezt a kérdést korábban már megvizsgáltuk. Nem befolyásolja az eredményt, nem káros a szervezetre, és ezért nem minősül doppingszernek” – tette hozzá.

Természetesen annak nincs jó üzenete, ha valaki annyira akarja a sikert, hogy képes érzéstelenítőt használni, de miért pont Nadal ne tehetné meg, ha amúgy fittnek, egészségesnek érzi magát. A labdajátékokban teljesen elfogadott, ha egy rosszul lépő játékos bokáját jegelik, vagy lefújják fagyasztóval.

Nadal egyébként egy pillanatig sem titkolta krónikus lábsérülését. Azt is elmondta, hogy ha nem találnak megoldást a lábközépcsont ritka deformációjaként ismert Müller–Weiss-szindrómájára, akkor nem lesz képes Wimbledonban rajthoz állni. De a kedvenc tornáját nem akarta félbehagyni.

Miközben a sajtóban végigfutott, hogy a WADA megvédte Nadalt, a spanyol játékos és orvosi csapata újfajta kezelésekkel próbálkozik, és ha ez nem lenne sikeres, kész egy nagyobb műtétre is a 36 éves sztárjátékos. És nem csupán a tenisz, de a fájdalommentes mindennapok miatt.

Kapcsolódó írásaink

Mágikus éjszaka Párizsban

ĀSzerdán hajnali negyed kettőkor csaknem tizenötezer ember vacogott a Philippe-Chatrier pályáján a Roland Garros esti negyeddöntős meccsén, amely minden idők második legkésőbb befejeződött találkozóját hozta a francia nyílt teniszbajnokságnak