Sport

Bevezetik a félautomata videóbírós rendszert

Marad a csapatonkénti öt csere

Biztos abban Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, hogy a november 21-én kezdődő katari világbajnokságon már bevezethetik a félautomata videóbírós rendszert.

A FIFA vezetője Dohában, a futball szabályalkotó testületének (IFAB) éves rendes ülésének helyszínén beszélt arról, hogy a vitás esetek gyorsabb eldöntésének érdekében fejlesztett új technológiát a következő hónapokban intenzíven tesztelik majd, de már eddig is olyan előrelépést értek el, hogy meg vannak győződve arról, hogy a vb-n már élesben is használhatják. A félautomata VAR-rendszer automata labdakövetővel működik, és háromdimenziós képet ad a játékos helyzetéről, így pillanatok alatt dönteni tud lesgyanús helyzeteknél.

A dohai ülésen az előzetes várakozásoknak megfelelően az IFAB véglegesítette a csapatonkénti öt csere alapelvét a magas szintű mérkőzések esetében. Eredetileg a koronavírusjárvány miatt emelték fel a cserék lehetőségét háromról ötre, de az átmeneti jelleget most megszüntették. Döntés született arról is, hogy egy-egy mérkőzésre az eddigi 12 helyett akár 15 cserejátékost is lehet nevezni.

Kapcsolódó írásaink

Öt év börtönt is kaphat Blatter és Platini

ĀHétéves nyomozás után a svájci Bellinzonában megkezdődött Joseph Blatter és Michel Platini, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnöke pere