Sport

A Szeged nevetett a kézikrimi végén

Rosta Miklós élete legjobb mérkőzését játszotta a Veszprém elleni találkozón

Kiélezett, az utolsó pillanatig izgalmas csatában a Szeged 30–29-re nyert a Veszprém vendégeként a bajnoki döntő visszavágóján, s 58–58-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal megvédte a címét.

A Szeged nevetett a kézikrimi végén
Rosta Miklós élete legjobb mérkőzését játszotta a Veszprém elleni találkozón
Fotó: Pickhandball.hu

Az egygólos (29-28) idegenbeli siker után úgy nézett ki, hogy a Veszprém, több ezer fanatikus szurkolója segítségével, visszahódítja a bajnoki címet. Ráadásul egy vitatható bírói ítélettel a vendégcsapatból a válogatott Bánhidi Bencét a 21. percben kiállították. De ez sem törte meg a Szeged támadójátékát, mert Dean Bombac nemcsak remekül irányított, hanem hat gólt is dobott, Bánhidit pedig remekül helyettesítette a huszonhárom éves Rosta Miklós, aki szintén hatszor volt eredményes, s a finálé hőse lett.

A döntetlenre végződő első félidő (14–14) után Bodóék két-három góllal is vezettek a kissé tompán játszó hazai csapat ellen, amely azonban a hajrában kiegyenlített. Az 59. percben (29–29) a veszprémi szurkolók már-már ünnepeltek, amikor az utolsó másodpercben Bombac remek indításából Rosta győztes gólt dobott, s szegediek ötödik bajnoki címüket szerezték.

A szegedi kézilabdázók megvédték a bajnoki címüket
A szegedi kézilabdázók megvédték a bajnoki címüket
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

„Az eddigi Veszprém elleni meccseken jobban kézilabdáztunk, de nem tudtuk megnyerni a találkozókat, mert sokat hibáztunk – nyilatkozta Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged vezetőedzője. – Ma végig harcoltunk, de kevesebbet hibáztunk, s ez döntött. Óriási gratuláció Rostának, aki pályafutása legjobb mérkőzését játszotta”. A Szeged fiatal beállója, Rosta szerint döntő volt, hogy ki tudták javítani a hibákat, amelyek miatt az első meccset elveszítették. „Akkor számos hétméterest és ziccert kihagytunk, ma viszont nem, ez volt a győzelem kulcsa” – nyilatkozta.

Érthetően csalódott volt Momir Ilic, a Veszprém vezetőedzője: „Ez most még nagyon fáj, és nem is voltunk szerencsések. Legutóbb mi szereztünk az utolsó másodpercekben gólt, most ez pont fordítva történt. Nem tudok szemrehányást tenni a játékosaimnak, küzdöttünk, megtettünk mindent. Még van egy esélyünk, hogy javítsunk, mégpedig a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjében.”

Az idén sem szakad meg tehát a hagyomány: a 2016–2017-es idényben vezették be újra az oda-visszavágós finálét a férfi élvonalban, s az alapszakasz győztese kezdhetett idegenben, de eddig ez nem jelentett előnyt, mert minden esetben az a csapat lett a bajnok, amely vendég volt a visszavágón. Viszont ez volt az utolsó szezon a férfi NB I-ben, amikor a fináléban azonos gólszám esetén a több idegenben lőtt gól eldöntötte a párharcot.

Kapcsolódó írásaink