Sport

Flickkel még veretlenek a németek

Szombat este a német válogatott játszik Budapesten, a Puskás Arénában. Bizonyos szempontból biztosan különleges mérkőzés lesz ez: a Nationalelf, beleértve a „nyugatnémet” korszakot is, még soha nem szerepelt tétmérkőzésen Magyarországon.

Flickkel még veretlenek a németek
Jonas Hofmann, a gladbachi sikerember jó volt az olaszok ellen, az angoloknak pedig betalált
Fotó: AFP/Ralf Ibing

A válogatott életében új korszak kezdődött a tavalyi Európa-bajnokság után. Joachim Löw, aki a 2014-es világbajnoki elsőség után hét év alatt egyetlen tornán, a 2017-es Konföderációs-kupán szerepelt igazán jól a csapatával, s a 2018-as, oroszországi világbajnoksággal kezdődően kifejezetten mélypontokat élt meg a válogatottal, elköszönt. Utóda egykori segítője, a Bayern München korábbi játékosa és sikeredzője, Hansi Flick lett.

Flick tizenegy mérkőzésen van túl a csapattal, a bolognai 1–1 után megünnepelte a német sajtó, azt emlegetve, hogy Flick mindössze a harmadik szövetségi kapitányuk, aki az első tíz mérkőzése után még veretlen, ezzel Sepp Herberger és Jupp Derwall nyomdokaiba lépett. Nyilván különböző erősségű csapatok ellen játszott az elmúlt szűk egy évben, de ettől függetlenül a tizenegy találkozó 36–5-ös mérlege tekintélyt parancsoló. Egyébként az első nyolc mérkőzésén csak győzött, azóta háromszor 1–1-re végzett, sorrendben a hollandok, az olaszok és az angolok ellen.

Idén eddig négy mérkőzésen vannak túl a németek, heten (Ilkay Gündögan, Kai Havertz, Timo Werner, David Raum, Jamal Musiala, Leroy Sané és Thomas Müller) mindegyiken szerepet kaptak. Manuel Neuer, Thilo Kehrer, Antonio Rüdiger és Nico Schlotterbeck három mérkőzésen játszott, nem túlzás ezt a tizenegy futballistát a törzsnek tekinteni. De Flick szívesen épít egykori bayernes játékosaira a felsoroltakon kívül is, az olaszok ellen, például, a kezdő tizenegyben heten kaptak helyet – ilyenre nem akadt példa a 2014-es, Algéria elleni találkozó óta. Különösen feltűnő, hogy a Joachim Löw által egy ideig mellőzött Thomas Müller újra kulcsember. A budapesti a 115. mérkőzése lenne a válogatott mezében, ötödik az örökranglistán, Lothar Matthäus, Miroslav Klose, Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger mögött.

A budapesti Nemzetek Ligája-találkozóra tervezett, várható összeállításról keveset lehet egyelőre még csak sejteni is, de elképzelhető, hogy – tekintettel a németek jövő keddi, mönchengladbachi, az olaszok elleni mérkőzésére – Flick ismét sokat változtat a kezdő tizenegyen. Mindössze négy játékosa, Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Joshua Kimmich és Thomas Müller kezdett Bolognában és az angolok ellen Münchenben is. Meglehetősen logikusnak tűnik, hogy a kapus, például, pihenőt kapjon.

Mint ahogyan tegnapra a teljes keret pihenőt kapott Herzogenaurachban, az Adidas központjához közeli edzőtáborban, de gyakorlás nélkül töltötték a játékosok az időt. Még a sajtótájékoztatóval sem „fárasztotta” őket Hansi Flick, Oliver Bierhoff csapatfőnök vett részt azon. Egyetlen sérült akad, aki nem repül ma a társaival Budapestre: Marco Reus, a Borussia Dortmund középpályása.

Kapcsolódó írásaink

Nem szégyen a jobbtól kikapni

ĀTegye a kezét mindenki a szívére: ha egy héttel ezelőtt valaki azt mondja, hogy 2–1-re kikapunk majd Cesenában az olaszoktól, a regnáló Európa-bajnokoktól, de a csoport második helyén állunk majd, elfogadta volna