Sport

Repkednek a milliók az amerikai futballban

Az amerikai profi sportok történetének legnagyobb összegű adásvételéről állapodott meg egymással a Denver Broncos amerikaifutball-klub jelenlegi tulajdonosa és a vevő, a Walton-Penner család, amely 4,65 milliárd dollárt fizet a csapatért.

Repkednek a milliók az amerikai futballban
Aaron Donald
Fotó: AFP/Rob Carr

Hasonló nagyságú összeget korábban még nem fizettek ki az Egyesült Államokban. Az eddigi rekordot az amerikai futballban (NFL) a Carolina Panthers 2,275 milliárd dolláros eladása jelentette 2018 óta, míg az abszolút amerikai csúcsot 2019 óta a Boston Celtics kosárlabdacsapa­táért fizetett 3,2 milliárd dollár tartotta. S hogy mennyire jó üzlet az NFL a kluboknak is, azt bizonyítja, hogy a Los Angeles Rams negyvenmillió dollárral megemelte Aaron Donald fizetését.

Februárban, a Super Bowl megnyerése után Aaron Donald, az NFL egyik legjobb védője ugyan a visszavonulását tervezte, de klubja vezetői – és Mammon – meggyőzte arról, hogy maradjon. Az új szerződése szerint a 31 éves Donald a következő három évben összesen 95 millió dollárt (34,5 milliárd forintot) kaphat, amiből 65 millió biztosan jár neki, s ezzel a liga legjobban kereső védője lesz. Donald éves átlagfizetése 31,66 millió dollár lesz, ilyen magas összeget eddig csak irányítók kaptak az NFL-ben. A Los Angeles-iek kiváló játékosát háromszor (2017, 2018, 2019) választották meg az Év védőjének, 2015 óta minden szezonban tagja volt az év legjobb csapatának. Úgy látszik, megéri az árát…

Kapcsolódó írásaink