Sport

Öt év után versenyképes a Ferrari

A Ferrari remekül kezdte az idényt a Forma-1-ben, Charles Leclerc három futam után 46 ponttal vezetett a címvédő Max Verstappen előtt.

Öt év után versenyképes a Ferrari
Mattia Binotto csapatfőnök szerint Leclerc harcban lehet a világbajnoki címért
Fotó: Ferrari.com

Az utóbbi négy nagydíjon azonban az olasz csapat stratégiai és motorhiba miatt értékes pontokat veszített. Ezért a hétvégi Azerbajdzsáni Nagydíj előtt a monacói pilótának kilenc pont a hátránya a világbajnokkal szemben. A csapatok versenyében a Red Bull vezet 235 ponttal, a Ferrari viszont 65 ponttal szerzett többet az elmúlt években verhetetlen Mercedesnél.

Az időmérők – hétből négyszer Leclerc nyert – azt mutatják, hogy a Ferrarié a leggyorsabb autó, a fejlődést Mattia Binotto csapatfőnök a BBC-nek azzal magyarázta: „Az elmúlt öt évben lépésről lépésre sikerült egy kiváló csapatot kialakítani, és ennek a következménye például, hogy javítottunk a motor teljesítményén, az autóink aerodinamikáján”.

A csapatfőnök szerint az elmúlt szezonokban Leclerc egyre érettebb versenyző lett, és biztosak abban, hogy képes világbajnokságot nyerni. „Erre a szezonra azt a célt tűztük ki, hogy újra versenyképesek legyünk. Ezt sikerült elérni, ezért megpróbáljuk megnyerni a világbajnokságot. Ehhez csapatként még tovább kell fejlődnünk. Mert minden futam egy lecke, amelyből sokat lehet tanulni, például, hogy mit kell jobban csinálni.”

Jó hír a csapatnak, hogy a Spanyol Nagydíjon meghibásodott motor – ami miatt Leclerc az élről esett ki – átment minden teszten, a vizsgálat szerint meg lehet javítani. Arról még nem döntöttek, hogy már Bakuban ezzel fog-e versenyezni, de hasznos lehet a nagyon hosszú idényben.

Rossz hír viszont az utolsó, tizedik helyen álló Williams csapatnak, hogy Nemzetközi Autószövetség (FIA) 25 ezer dollárra büntette a Forma–1 pénzügyi szabályzatának megsértése miatt. A grove-i csapat március 31-ig elmulasztotta benyújtani az elmúlt év teljes pénzügyi mérlegét, de később ezt pótolta.

Kapcsolódó írásaink

Pérez nyerte a háromórás futamot

ĀA Red Bull mexikói versenyzője állhatott a dobogó tetejére a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjon - A futam után a Ferrari óvást nyújtott be