Sport

Öt év börtönt is kaphat Blatter és Platini

Hétéves nyomozás után a svájci Bellinzonában megkezdődött Joseph Blatter és Michel Platini, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnöke pere.

A két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – csalással, sikkasztással és korrupcióval vádolják, és július 8-án esedékes az ítélet. A svájci ügyészség azt állítja, hogy Blatter 2011-ben kétmillió svájci frankot fizetett Platininek, az európai labdarúgást irányító UEFA volt elnökének. Mindkét férfi tagadja a jogsértést, azzal védekeznek, hogy Platini a FIFA-nál 1998 és 2002 között végzett tanácsadói tevékenységet, amit szóbeli megállapodás alapján csak kilenc évvel később honoráltak kétmillió frankkal. A svájci törvény azonban ilyen kifizetésre ötéves határidőt ír elő.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki a FIFA etikai bizottsága.

A 86 éves Blatter lányával, Corinne-nal érkezett a bíróságra. „Jó a hangulatom, gyönyörűen süt a nap – mondta a volt sportvezető a médiának, a tárgyalóteremben viszont mellkasi fájdalomra hivatkozott: – alig kapok levegőt, nem tudok beszélni” – mondta lihegve Blatter, aki egy nap késéssel, ma válaszolhat a bíró kérdéseire. Ha bűnösnek találják a két korábbi sport­vezetőt az évszázad futballperének számító perben, öt év börtönbüntetésre és jelentős pénzbüntetésre is ítélhetik őket.

Kapcsolódó írásaink