Sport

Nem szégyen a jobbtól kikapni

Tegye a kezét mindenki a szívére: ha egy héttel ezelőtt valaki azt mondja, hogy 2–1-re kikapunk majd Cesenában az olaszoktól, a regnáló Európa-bajnokoktól, de – például az angolok előtt kétpontos előnnyel – a csoport második helyén állunk majd, elfogadta volna.

Nem szégyen  a jobbtól kikapni
Az olasz média értékelése szerint Sallai Roland volt csapatunk legjobbja
Fotó: AFP/Ettore Griffoni

Alapigazság persze a futballban, hogy jobb nyerni, mint veszíteni, és hogy a vereséget nem lehet győzelemként, sikerként „eladni”. Most sem akarjuk. Legfeljebb csak rögzítjük, nincs semmi baj azzal, ha a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A-divíziójában kikap idegenben egy nálánál erősebb ellenféltől.

Az angolok elleni jó játék ellenére a magyar csapat egyelőre (?) ott tart, hogy képes szoros mérkőzést játszani a legjobbakkal is – sokkal inkább, mint dominálni egy nála gyengébb riválissal szemben –, s ha az ellenfél történetesen a tudása alatt játszik, van esélye a győzelemre. Felfogás kérdése, hogy ha egyszer egy csapat úgy játszott, mint Marco Rossi együttese múlt szombaton, akkortól azt mondhatjuk, ha egyszer sikerült, játsszon legközelebb is, vagy elfogadjuk, egyszer „csúcsot döntött”, de ettől még nincs mindig csúcsformában.

A magyar válogatott Cesenában elveszítette az első félidőt. Az eredményt (0–2, gólszerzők Barella és Pellegrini), de a játék képét tekintve is. „Nyilvánvaló volt, hogy mivel az olaszok nem nyertek az előző mérkőzésükön, hazai pályán agresszívan fognak játszani” – mondta Dibusz Dénes, a válogatottunk kapusa. Ez történt. „Rosszul reagáltuk le az olaszok mozgásait” – tette hozzá Szalai Attila. Az első játékrészben a védekező térfélen rendre elvesztették a magyar játékosok a párharcokat, az olaszok pedig a hátvédek mögé kerülve veszélyes helyzeteket alakítottak ki.

„Ha nem tudjuk szorosan követni a taktikát, akkor gondjaink adódnak. Nem várhatjuk el, hogy egy erősebb ellenféllel szemben pontokat szerezzünk, hacsak nem játszunk fantasztikusan vagy ők nem fognak ki egy rossz napot”– vélte Marco Rossi kapitány, és nehéz lenne vitatkozni bármelyik szavával is.

Ugyanakkor a második félidőre valamelyest javult a magyar csapat játéka. „A középpályán leadott passzokból származott most a különbség a két csapat között. Szinte minden olasz top csapatban játszik, ennek ellenére kiegyenlített második félidőt játszottunk. „Többször is említettem, hogy lépésről lépésre kell felépítenünk a csapatot” – mondta Rossi. Játékosai szerint is a második félidő már jobban sikerült, mint az első. Szalai Attila úgy érezte: „A második félidőben fel tudtuk velük venni a versenyt, ekkor hasonlított a játékunk arra, amit mutatni szeretnénk.”

Schäfer András – aki sárga lapjai miatt biztosan nem játszhat a németek ellen, mondhatni, egy biztos középpályásunk már van az angolok elleni, jövő keddi, wolverhamptoni mérkőzésre – azt mondta: „Nagy különbség volt a két félidő között. Sajnálom, hogy így alakult, mert a szünet előtt egy buta gólt kaptunk. A második játékrészre nagy fordulatot vett a mérkőzés, mindent megtettünk. Savanyú az eredmény, de nem tudom azt mondani, hogy nem volt megérdemelt.” Dibusz Dénes hozzátette: „A második félidőben benne volt, hogy egyenlíthetünk. Látszik, hogy ilyen szintű ellenfelekkel is tudunk jó meccset játszani, szép támadásokat vezetni, és meg tudjuk szűrni az ő támadásaikat.”

Sallai Roland, aki az olasz lapok értékelése szerint a magyar csapat legjobbja volt, véleménye mellett kicsit már előre is tekintett: „Összességében jól játszottunk. Talán több volt ebben a mérkőzésben, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült egyenlítenem. Tudtuk, hogy mit várhatunk az olaszoktól, azt is kaptuk. Többet kellett volna a földön járatni a labdát. De négy nap múlva újabb találkozó jön.”

Nemzetek Ligája, A divízió, C csoport. Olaszország–Magyarország 2–1, Németország–Anglia 1–1.
A csoport állása: 1. Olaszország 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Németország 2, 4. Anglia 1.

Két döntetlen után érkeznek a németek

A szombati, biztosan teltházas mérkőzésre érkező német válogatott a bolognai, olaszok elleni 1–1 után ugyanezzel az eredménnyel zárta az angolok elleni, müncheni találkozóját. Jonas Hoffmann gólját Harry Kane egy hosszú vita után, a VAR alapján megítélt tizenegyesből egyenlítette ki. A futballban mindig, mindent visszakap az ember. Az angolok Budapesten keseregtek a kapott büntető miatt, most szerencséjük volt.

A németeknél egyébként a Kicker szerint Manuel Neuer nyújtotta a legjobb teljesítményt. A Nemzetek Ligája további keddi eredményei: B divízió, 3. csoport: Finnország–Montenegró 2–0, Bosznia-Hercegovina–Románia 1–0. C divízió, 1. csoport: Feröer-szigetek–Luxemburg 0–1, Litvánia–Törökország 0–6.
(RR)

Kapcsolódó írásaink

Rápihent Bale az átigazolásra Madridban

ĀHatvannégy év után szerepelhet labdarúgó-vb-n a walesi válogatott, amely a selejtezőcsoportjában második lett, a pótselejtezőn pedig Ausztria, majd Ukrajna legyőzésével kiharcolta a katari indulást