Sport

Rápihent Bale az átigazolásra Madridban

Hatvannégy év után szerepelhet labdarúgó-vb-n a walesi válogatott, amely a selejtezőcsoportjában második lett, a pótselejtezőn pedig Ausztria, majd Ukrajna legyőzésével kiharcolta a katari indulást.

Rápihent Bale az átigazolásra Madridban
A walesi válogatott 11-ese, Gareth Bale otthon nemzeti hős
Fotó: AFP/Geoff Caddick

Ebben nagy szerepe volt Gareth Bale csapatkapitánynak, aki minden idők legjobb walesi futballistája, nemzeti hős, a nemzetközi megítélése azonban ellentmondásos.

A villámgyors szélső a Tottenham csapatából 2013-ban világrekordnak számító 100 millió euróért igazolt a Real Madridhoz, és a legendás támadótrióban Cristiano Ronaldóval és Karim Benzemával nagyon sikeres volt. Ugyan az idei döntőben nem játszott, de így is öt Bajnokok Ligája-győzelemnek volt főszereplője, majd statisztája.

Az utóbbi években azonban sérülések és nem megfelelő hozzáállás miatt egyre kevesebbet játszott, míg az előző szezonban negyvennégy mérkőzésen huszonkét gólt szerzett, addig a most zárultban már csak hét meccsen lépett pályára, és egyetlen gólt lőtt. Ugyan két éve Bale-t kölcsönadták volt klubjának, a Tottenhamnek (húsz meccsen tizenegy gól), de nem igazolták vissza.

A Real Madrid évek óta próbált megszabadulni tőle, de nem volt hajlandó távozni, hiszen a szerződése szerint heti 600 ezer fontot keresett (268 millió forint). Nyáron azonban lejár Bale kontraktja, így szabadon igazolható. A BBC értesülése szerint a harminckét éves játékos visszatérhet szülővárosába, a Cardiff csapatához. Az egyetlen gondot a fizetése jelenheti, mert ugyan ügynöke szerint hajlandó csökkenteni azt, de annyit keresett a Madridnál, mint a Cardiff első csapatának a heti bére. S mivel Bale nemcsak a golfot, de a pénzt is szereti, lehet, hogy egy gazdagabb klubhoz igazol.

Hazájában megítélése töretlen, hiszen döntő része volt abban, hogy a walesiek több mint hat évtizedes álma valóra vált, világbajnokságon játszhat a csapatuk. Válogatott társa, Wayne Hennessey mondta róla: „Még ha Gareth élete legrosszabb meccsét is játszotta volna, lőtt volna néhány öngólt, és kiállították volna, a szurkolóink soha nem bántanák őt. Nagyra értékelik, hogy kicsi országként van egy szupersztárunk.”

Kapcsolódó írásaink

Tisztes helytállás

ĀBarella és Pellegrini góljaival vezettek az olaszok, öngóllal szépített a magyar válogatott a Nemzetek Ligája második fordulójában - 2-1