Sport

Scalonitól holnap is kezdődhetne a vébé

Lionel Messi, az argentin válogatott csapatkapitánya pályafutása negyvenedik trófeáját nyerte szerda este a londoni Wembley-ben, az olaszok elleni Finalissimában, Európa és Dél-Amerika bajnokának találkozóján.

Scalonitól holnap is kezdődhetne a vébé
Lionel Messi megismerkedett a Wembley Stadion légterével. Az argentin csapatkapitány nagyszerű játékkal járulta Finalissima megnyeréséhez
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Ezeknek éppen az egytizedét nyerte a válogatottal, ez alkalmasint önmagában jelzés arra, hogy az 1978 és 1993 közötti, ha úgy tetszik, Maradona-korszakban bombaerős Albiceleste az elmúlt időszakban alig-alig ért el sikereket. Emlékezetes, hogy a tavaly Brazíliában megnyert Copa América volt az első trófea, amelyet felnőtt csapatoknak kiírt tornán (az olimpia nem ilyen…) 1993 óta megnyert.

Már akkor, 2021 nyarán azt pedzegették az argentinok, hogy Lionel Scaloni kinevezése telitalálat volt, vele valóban sikeres lehet a válogatott. Az Albiceleste Lionel Messi 2005-ös budapesti bemutatkozása óta nyolc kapitányt fogyasztott el az egykori válogatott középpályás kinevezéséig, de egyik sem ült olyan hosszú ideig, mint máris Scaloni. A kapitány eddig 46 mérkőzést töltött a poszton, ezek közül mindössze négyet veszítettek el. Lassan három éve – 2019. július 6. óta – egyetlen csapat sem tudta legyőzni őket. Mégpedig úgy, hogy Scaloni, aki egyébként kinevezése előtt éveken keresztül a válogatottat az oroszországi világbajnokságon is dirigáló Jorge Sampaoli segítője volt, előbb a Sevillánál, majd a nemzeti tizenegynél szinte teljes generációváltást hajtott végre.

Az argentin válogatott a 121 éves története leghosszabb veretlenségi sorozatát éli meg. A veretlenségi sorozata 32 mérkőzés, 21 győzelemmel és 11 vereséggel. A gólkülönbség is tiszteletet parancsoló: 59 adott, 17 kapott gól. A Buenos Aires-i politikai napilap, a La Nacion elsősorban az olaszok ellen 3–0-ra megnyert mérkőzés legjobbjának választott Lionel Messit ünnepelte. Az előző idényben a PSG-t erősítő szupersztárnak nem ment (önmagához képest) a játék. Nem egyszer úgy tűnt, mintha a kedvét is elveszítette volna, mintha a motivációnak, a lelkesedésnek is híján lett volna. Gyakran lehetett arról olvasni, hogy visszavágyik Barcelonába.

London, a Wembley a régi-új Messit láthatta. Nagy kedvvel futballozott, 35 éves kora ellenére bárki elhihette, ő lesz majd Katarban az argentinok vezéregyénisége, és vele bármeddig eljuthat a csapata. Immár nem ő az első számú góllövő – az olaszok ellen sem talált a kapuba, de a háromból két gólpasszt is ő adott –, Lautaro Martínez szerezte a legtöbb találatot a Scaloni-érában, de Messi szerepe elvitathatatlan.

Emíliano Martínez – Montiel, Romero, Otamendi, Acuna – De Paul, Paredes, Lo Celso – Messi, Lautaro Martínez, Di María, így kezdett az argentin válogatott tavaly nyáron a brazilok ellen, a Copa América riói döntőjében. Emíliano Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Rodriguez, Lo Celso – Messi, Lautaro Martínez, Di María, így pedig a Wembley-ben. Aligha járunk messze az igazságtól azt gondolva: Scalonitól akár holnap kezdődhetne a katari világbajnokság.

Kapcsolódó írásaink

Fontos nekünk a Nemzetek Ligája

ĀAz Európa-bajnok olasz, az Eb-ezüstérmes angol, és a mindig mindenkire veszélyes német válogatott csoportjában a pontszerzés is bravúr