Sport

Mágikus éjszaka Párizsban

Szerdán hajnali negyed kettőkor csaknem tizenötezer ember vacogott a Philippe-Chatrier pályáján a Roland Garros esti negyeddöntős meccsén, amely minden idők második legkésőbb befejeződött találkozóját hozta a francia nyílt teniszbajnokságnak.

Mágikus éjszaka  Párizsban
A salakspecialista Nadal csúszott-mászott minden labdáért
Fotó: AFP/Christophe Archambault

Két éve is a spanyol salakspecialista, Rafael Nadal meccselt, csak akkor épp az olasz Jannik Sinner ellen. Akkor tizenegy perccel később zárult a találkozó. Ezt a mostanit azonban jóval nagyobb érdeklődés kísérte. A 21-szeres Grand Slam-győztes mérkőzött az elődöntőbe jutásért a hússzoros bajnok világelső és címvédő szerb Novak Djokoviccsal. Kettőjük találkozóit harminc alkalommal Djokovics, huszonnyolcszor Nadal nyerte, de nemcsak ezért adtak nagyobb esélyt a szerbnek. Az ő útja sima volt idáig, míg a lábsérülésből felépülő spanyol az előző körben ötszettes találkozóra kényszerült, no de a riválisok csatája mindig csúcsteniszt hozott. Így volt ez most is.

Két óra tizenöt perc játék után még mindig csak 1:1 volt az állás a 21 órakor kezdődött meccsen. Nadal kezdett jobban, 6:2-re nyerte az első játszmát, és a másodikban is kétszer brékelte Djokovicsot, aki 4:6-ra mentette a szettet. A harmadikban újra a balkezes spanyol játszott eredményesebben, és ismét 6:2-es szettet hozott, de a folytatásban ismét Djokovics kerekedett felül, 5:2-re is vezetett, de Nadal visszabrékelte és rövidítésre mentette a játszmát, amit egy végső lendülettel, a negyedik meccslabdát értékesítve 7:6 (7–4) nyert meg.

A kimerült játékosok gyorsinterjúja arról szólt, hogy mindketten mindent beleadtak a győzelembe, és hogy győzött a jobb. Kérdésre azonban mindketten elmondták, bár megértik az üzleti szempontokat, de nagyon későn kezdték a mérkőzést a várható hosszához képest. „Kétségkívül túl késői volt a kezdés. Megértem, hogy a tévétársaságok egy csomó pénzt fizetnek, de jó lenne valami egyensúlyt találni” – morgolódott Nadal az általa mágikusnak titulált éjszaka után.

Nadal születésnapi, pénteki elődöntős ellenfele a német Alexander Zverev lesz. Utóbbi hétfőtől akár át is veheti a világranglista első helyét, amelyet mostani vereségével már biztosan elbukik Novak Djokovics.

Az esti meccseket amúgy nem csak a két világsztár kritizálta.

A női mezőny ellenkező előjellel azért, mert ők nem kapták meg a lehetőséget és a kiemelt figyelmet – más kérdés, hogy a nappali mérkőzések után kiürítik a stadion(oka)t, és estére csak olyan találkozót érdemes tenni, amit el is tudnak adni tizenötezer embernek, a két nyert szettre menő, rövidebb és sokszor hullámzóbb színvonalú női találkozók pedig az Amazon Prime televíziós jogtulajdonos szerint nem ilyenek.

Szerdai eredmények lapzártánkig: női negyeddöntő: Kaszatkina (orosz)–Kugyermetova (orosz) 6:4, 7:6 (7–5), Swiatek (lengyel)–Pegula (amerikai) 6:3, 6:2, férfi negyeddöntő: Rubljov (orosz)–Cilic (horvát) 7:5, 3:6, 4:6, 6:3, 6:7 (2–10), női páros negyeddöntő: Cori Gauff, Jessica Pegula (amerikai)-Bondár Anna, Greet Minnen (magyar, belga) 6:4, 4:6, 6:4.

Kapcsolódó írásaink

Nadal megkínlódott

ĀNehezen tudta eldönteni a Párizsban fagyoskodó közönség, hogy kinek szurkoljon vasárnap délután