Sport

Glasgow-ban játszik ma az ukrán futballválogatott

Már csak három hely kiadó a november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság mezőnyében, ezekből egy lesz majd európai csapaté.

Az orosz–ukrán háború miatt márciusban a FIFA elhalasztotta a Skócia–Ukrajna-pótselejtezőt, amelynek győztese majd vasárnap, Cardiffban játszhat a walesiekkel a mindkét érdekelt csapat számára utolsó akadályon. Az ukrán válogatott idén még nem játszott mérkőzést, ellenben a körülményekhez képest kiválóan felkészült a fontos mérkőzésre, tekintve, hogy a keret egy hónapon keresztül Szlovéniában edzőtáborozott.

A hazai klubokban szereplők szinte végig együtt készültek, a légiósok, annak függvényében, hogy kinek mikor ért véget a bajnokság, később csatlakoztak. Az Andrij Sevcsenkót váltó, szeptember eleje óta a válogatottat irányító Olekszandr Petrakov – aki egyébként 1986 és 1990 között feltételezhetően Budapesten, de mindenképpen Magyarországon élt, a Szovjet Déli Hadseregcsoport labdarúgócsapatának tagjaként – huszonhatos keretet jelölt ki az edzőtáborozásra, tizenhatan játszanak közülük hazai klubban, tízen légiósok, mint Olekszandr Zubkov, a Ferencváros szélsője. A skótok is készülnek, a legutóbbi nyolc mérkőzésükön nem szenvedtek vereséget, úgy érzik, minden körülményt figyelembe véve erősebbek, mint az ukránok.

Keretükben ott van Andy Robertson, a Liverpool balhátvédje és néhány Rangers-futballista – mindannyian európai kupadöntőt játszottak a múlt hónapban. A körítés jellemző a mostani, az ukránok ügyével kapcsolatos, hivatalos brit véleményre. A Skót Futballszurkolók Szövetségének tagjai csatlakoznak az ukrán himnusz éneklésében Vaszil Szavenko operaénekeshez és a Julija Kogut-Kalinyuk és Katerina Tracsuk hangszeres duóhoz (bandurán játszanak), valamint a glasgow-i A város hangja kórushoz. Annak érdekében, hogy Hampden Parkban a szurkolók helyesen énekelhessék az ukrán  himnuszt, egy egyszerűsített, fonetikusan átírt szöveglapot is készített a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás. A 20.45-kor kezdődő találkozót a Sport 1 közvetíti.

Kapcsolódó írásaink