Sport

José Mourinho verhetetlen a döntőkben

Ha egy olasz csapat nemzetközi kupasorozatot akar nyerni, a legjobb, ha leszerződteti José Mourinhót. Gyaníthatóan a képlet azért nem ennyire egyszerű, ellenben a tény az tény: a Serie A-ba tartozó klub szerda este 2010 után nyert ismét európai trófeát. A mostani AS Roma és az akkori Internazionale edzője ugyanaz: Mourinho.

José Mourinho verhetetlen a döntőkben
José Mourinho az első edző, aki felemelhette a Konferencia Liga míves serlegét
Fotó: AFP/Ozan Kose

Túlzás lenne azt állítani, hogy szemet gyönyörködtető játékkal, a tűzijátékhoz hasonló lövésarzenál után vagy éppen nyomasztó fölényben született meg az AS Roma első, az UEFA által szervezett sorozatban elért diadala. (Az 1961-es VVK-győzelem idején még nem az Európai Labdarúgó-szövetség, hanem egy külön bizottság szervezte a kupatornát.) De ezt nem is várta senki, meg nem is zavarta azt a több tízezer embert, aki a tiranai, a Feyenoord ellen 1–0-ra megnyert döntővel párhuzamosan a Stadio Olimpicóban nézte a mérkőzést, majd még újabb és újabb hívekkel kiegészülve átmulatta az éjszakát az Örök Városban.

Voltak a Romának nehéz mérkőzései, nehéz pillanatai az első alkalommal kiírt Konferencia Ligában, ahogyan 2018 óta minden szezonban, most is az ötödik–hetedik hely valamelyikén zárta a bajnokságot, de a Konferencia Liga megnyerése mindent rendbe tett. A sárga–bordók 2008 óta először nyertek bármiféle trófeát. Ha valaki a videómegosztókon megnézi a mérkőzés lefújását követő jelenetsort, amikor a portugál néhány segítőtársával a nyakában berohant a gyepre ünnepelni, elkaphatja, ahogy Mourinho a bal kezének öt ujját mutatja a nagyvilágnak, a tévékameráknak.

Egyértelmű jelzés, már angliai időszakában is szerette ilyen módon hirdetni, hány titulust nyert. Az ötös most azt jelentette, hogy ötödik alkalommal nyert nemzetközi kupasorozatot. Kettőt az FC Portóval (UEFA-kupa és Bajnokok Ligája, 2003 és 2004), egyet az Internazionaléval (Bajnokok Ligája 2010-ben), még egyet a Manchester Uniteddal (Európa-liga, 2017-ben), és most egy ötödiket az AS Romával, a Konferencia Ligában.

Ő az első edző, aki négy különböző klubcsapattal is európai kupagyőztes lett, rajta kívül csupán Giovanni Trapattoni nyert három különböző sorozatban is. Mivel Mourinhón kívül csak a már 83 éves „Trap” nyert ötöt a tavaszi, általában májusban tartott döntőkből, a portugál a világ legsikeresebb aktív edzője ebből az aspektusból. Még soha nem veszített nemzetközi kupadöntőt a nagy, egész éves sorozatokat tekintve, és a legutóbbi négy fináléjában egyetlen gólt sem kaptak a csapatai.

Játékosai közül Tammy Abraham tavaly a Chelsea-vel megnyerte a Bajnokok Ligáját, most a Romával a Konferencia Ligát. Chris Smalling és Henrih Mhitarjan – aki egyébként a következő idényben már az Internazionaléban játszik majd – tagja volt az öt évvel ezelőtt az Ajax ellen az Európa-ligát megnyerő Manchester Unitednak is.

A csupán 22 éves Nicolo Zaniolo egy pályafutását veszélyeztető sérüléssorozat után talpra állva szerzett győztes gólt. A tavalyi Eb-n súlyos sérülést szenvedett Leonardo Spinazzola az első nemzetközi meccsét játszotta a felépülése óta. Eldor Somurodov a valaha volt első üzbég futballista lett, aki európai kupát nyert. Lehet, hogy ezért igazolt Mourinho csapatához?

Kapcsolódó írásaink