Sport

Hódmezővásárhely újabb úszócsillaga

Az országos bajnokságon Hosszú Katinkát is legyőző Ugrai Panna tíz érmet nyert a középiskolások franciaországi világbajnokságán

Sokkal jobb körülmények között készülhet Ugrai Panna, mint 25 évvel ezelőtt a későbbi olimpiai bajnok Risztov Éva Hódmezővásárhelyen. A Hód SE 17 éves versenyzője az országos bajnokságon legyőzte Hosszú Katinkát, a középiskolások múlt heti világbajnokságán pedig hét arany- és három ezüstérmet nyert.

Hódmezővásárhely újabb úszócsillaga
Ugrai Panna tekintélyes éremkollekciót hozott haza Franciaországból
Fotó: A Hód SE Hódmezővásárhely Face

– Nehéz volt a csomagja hazafelé a Gymnasiadéról?

– Kicsit, de boldogan cipeltem.

– Mikor és hogyan került a medencébe?

– A Hódmezővásárhelytől húsz kilométerre lévő Mindszenten lakunk, a szüleim ötéves koromban elvittek a Hód SE-be, hogy tanuljak meg úszni. Ez elég gyorsan ment, és mivel az edzők úgy ítélték meg, hogy tehetséges vagyok, átkerültem a versenysportcsoportba. Ott megszerettem az úszást, amiben közrejátszott, hogy nagyon jó közösségbe kerültem.

– Negyedszázada Risztovék télen is nyitott medencében edzettek. Most milyenek a tárgyi feltételek?

– Azóta nagyon sokat javultak a körülmények Hódmezővásárhelyen. Annyira, hogy a válogatott úszók szívesen jönnek hozzánk edzőtáborozni. Remek uszodánk van, konditeremmel, tehát minden feltétel adott a felkészüléshez.

– Egy csapásra ismert lett, amikor az áprilisi országos bajnokságon 100 méter pillangón legyőzte az olimpiai bajnok Hosszú Katinkát. Csalódott, hogy ennek ellenére nem került be a világbajnoki csapatba?

– Jó lett volna itthon, hazai közönség előtt versenyezni a Duna Arénában, de mivel nem úsztam meg az A szintet, tudomásul vettem a kapitány döntését. Remélem, lesz még lehetőségem sok felnőtt világversenyen indulni.

– Az ifjúsági korosztálytól remekül sikerült a búcsúja a középiskolások normandiai világversenyén, amelyen három nap alatt 21-szer rajtolt. Hogyan bírta ezt a megterhelést?

– Nem volt könnyű mert az elődöntők és a döntők között alig volt idő a pihenésre. Esős, sokszor hűvös idő volt Normandiában, az úszást pedig szabadtéri medencében rendezték. Az edzőm, Máté Hunor nagyon jól felkészített, ezt a tíz érem is bizonyította.

– Mi lesz a fő versenye a nyári idényben?

– Mivel az ifjúsági Európa-bajnokságon már nem indulhatok, szeretnék több számban kvalifikációt szerezni a római felnőtt Európa-bajnokságra. A 100 méter pillangó mellett gyorson és háton is próbálkozom.

– Nem tervezi, hogy fővárosi klubhoz igazol?

– Nem, mert itt van a családom, az edzőm, a barátaim. És amint már mondtam, Hódmezővásárhelyen is minden feltétel adott ahhoz, hogy bekerüljek a nemzetközi élmezőnybe.

Kapcsolódó írásaink

Trónkövetelő fiatalok előretörése Debrecenben

ĀAz új olimpiász első országos úszóbajnokságán jól látható volt a hazai élvonalban zajló generációváltás, amit az is bizonyít, hogy a versenyek után kijelölt 32 fős világbajnoki csapatba 13 újonc került

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom