Sport

Trónkövetelő fiatalok előretörése Debrecenben

Az új olimpiász első országos úszóbajnokságán jól látható volt a hazai élvonalban zajló generációváltás, amit az is bizonyít, hogy a versenyek után kijelölt 32 fős világbajnoki csapatba 13 újonc került. (A debreceni viadalon az érmek mellett a világbajnoki indulásért is vetélkedtek legjobb úszóink.)

A befejező napon a férfiaknál 200 méter háton a vegyesspecialista Kós Hubert teljesített a szintidőn belül (1:58.07), így akár ebben a számban is vízbe ugorhat majd a Duna Arénában. A nőknél 200 méter háton Molnár Dóra ugyan egyetlen századdal kikapott Burián Katalintól, de megjavította A szintes idejét, és a hazai rangsor második helyére jött fel, amivel kiharcolta a vb-szereplést. Meglepetésre 100 méter pillangón a 17 éves Ugrai Panna legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát.

A bajnokságon a legjobb teljesítményt a három aranyat és három ezüstöt nyerő Milák Kristóf nyújtotta, Németh Nándor öt arannyal (egy egyéni, négy váltó), nyolc medállal zárta az idei bajnokságot, klubja, a BVSC tíz bajnoki címmel és húsz dobogós helyezéssel végzett az éremtábla élén. A június 18-án kezdődő, hazai rendezésű vb-n Milák Kristóf és Szabó Szebasztián vállalta a legtöbb számot: egyaránt négy-négy egyéni távon tervezik az indulást.

Az olimpiai bajnok Milák mindhárom pillangószámban, valamint 200 gyorson akar indulni, a rövidpályás Európa-bajnok Szabó pedig a szokásos sprintszámokban – 50, 100 gyors és pillangó – rajtolhat. Hosszú Katinka három egyéni számban,  200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón szerepel majd.

Kapcsolódó írásaink

A visszavágások napja

ĀHatalmas vízi csatát hozott a férfi 200 méteres gyorsúszás döntője az országos úszóbajnokság harmadik napján Debrecenben